Miestaidetta uusin silmin – kirja ja kesänäyttely

Luontoa ja luonnontonta -teos liittyy Kiasman samannimiseen näyttelyyn.Onko maailma miehen näkökulmasta erilainen? Miksi mies perustaa galleriaan käsitteellisen pizzerian tai päästää monokromaattisen väripierun?

Kiasman kesänäyttelyyn liittyvä julkaisu Luontoa ja luonnotonta (Like, 2009) katsoo tuoretta suomalaista miestaidetta uusin silmin. Ruumiillisuudesta, sukupuolesta ja seksuaalisuudesta on totuttu keskustelemaan suhteessa naisten tekemään ja naisia esittävään taiteeseen. Nyt keskiöön nousee mies. Kirja sekoittaa sukupuolten pakkaa ja kysyy: mikä sukupuolessa on luontoa, mikä kulttuurista, siis ”luonnotonta”?

Teoksen kirjoittajilla mittava ura taiteen kentän ammattilaisina. Marja-Terttu Kivirinta on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittajana ja kriitikko. Leena-Maija Rossi toimii tutkijana ja opettajana Helsingin yliopistossa.

Luontoa ja luonnotonta -kirjan taiteilijat ovat syntyneet 1940-1970-luvuilla. Yksi on syntyisin Iranin Kurdistanista, muut ovat suomalaisia. He edustavat erilaisia taiteen välineitä valokuvasta maalaukseen, tilateoksiin ja liikkuvaan kuvaan. Teoksissaan he työstävät niin kuvataiteen traditioita kuin nykyajan mediakuvastoakin.

Osalla esitellyistä taiteilijoista on seksuaalisuuteen epänormatiivinen näkökulma, osa pohtii perheeseen, kotiin ja identiteettiin liittyviä kysymyksiä. Yhteistä taiteilijoille on ”luonnollisen” ja keinotekoisen rajalinjalla liikkuminen. Kuka määrittelee luonnollisuuden rajat? Voiko rumana pidetty olla kaunista? Taiteilijoiden teokset eivät puhu ainoastaan miehen suulla. Niissä kuvastuu henkilökohtainen löytäminen ja tulkinnan vapaus maailmassa, joka usein yrittää sanella esittämiselle liian tiukat raamit.

Tule tapaamaan taitelijoita ja kuraattoreita Kiasmaan
keskiviikkona 19.8. klo 18.
Tilaisuus on ilmainen, näyttelykierros pääsylipun hinnalla. Näyttely ”Luontoa ja luonnotonta” Kiasmassa 15.5.-30.8.2009.

Kirjakauppa Suuri Kuu

Comments

Teksti:Meri Siippainen
Avainsanat: Kiasma, kirjat, kuvataide, maalaukset, näyttelyt, ruumiillisuus, seksuaalisuus, taide

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *