Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja rautahuone antaa raadollisen kuvan nyky-yhteiskunnasta

Matti Yrjänä JoensuuHarjunpää ja rautahuone -romaanin yksi päähenkilöistä on miespuolinen seksityöläinen. Matti Yrjänä Joensuu kertoo törmänneensä aiheeseen alun perin muiden juttujen ohessa. Hän päätti ottaa aiheen romaaniinsa, sillä miesprostituoidun tapauksessa perinteinen asetelma on käännetty päinvastaiseksi. Asioilla on kirjailijan mukaan tapana mennä paremmin perille, kun ne esitetään toisin kuin yleensä.

Miesprostituoitu on mielenkiintoinen henkilö myös erityislaatuisen asemansa vuoksi. ”Miespuolisilla prostituoiduilla on yhteiskunnassa huonompi asema kuin naisprostituoiduilla, sillä heitä on hyvin pieni määrä. Tästä syystä heiltä puuttuu vertaistuki”, kirjailija toteaa.

Uusi Harjunpää-romaani antaa varsin raadollisen kuvan ihmisestä ja nyky-yhteiskunnasta. Kirjailijan mukaan tällaisen näkemyksen juuret ovat hänen työssään rikostutkijana. Työssään Joensuu pääsi seuraamaan etuoikeutetulta aitiopaikalta yhteiskunnan ilmiöitä ja näkemään kulissien taakse. Rikostutkijan työ osoitti usein todeksi tunnetun sanonnan: tieto lisää tuskaa.

Uuden kirjan luomisprosessi lähtee Joensuulla liikkeelle ideasta, joka herää joko käytännön töissä tai sitten jonkin kavereilta kuullun tai lehdistä luetun pohjalta. Kun idea sitten kytkeytyy johonkin omassa elämässä ajankohtaiseen asiaan, alkaa tarina ja juoni rakentua siltä pohjalta. Seuraava vaihe on materiaalin hankkiminen ja taustojen selvittäminen, mitä voisi hyvin verrata rikostutkintaan. Sitten seuraa noin vuoden kestävä vaihe, josta kirjailija käyttää termiä mielessäkirjoittaminen. Tänä aikana kirjailija elää mielessään kirjan tapahtumat.

Varsinainen kirjoitusvaihe kestää puolesta vuodesta vuoteen, ja tällöin kirjailija pääsee nauttimaan kielenkäytöstä pyrkiessään kertomaan tarinan mahdollisimman soljuvalla kielellä.  ”Kirjoitusvaiheessa vaaditaan äärimmäistä itsekuria, se ei ole mitään boheemin hommaa”, kirjailija kertoo. ”Se on yksinäistä työtä, ilman valvovaa pomoa tai työkavereita. Kirjailija on yksin tyhjän paperin kanssa.”

Matti Yrjänä Joensuu haluaa myös muistuttaa, että lukeminen on nykyään vieläkin tärkeämpää kuin ymmärretään. Lukeminenkin on luomisprosessi, sillä lukija luo aina mielessään kuvan kirjassa kuvatuista henkilöistä ja paikoista. Esimerkiksi elokuvien tai television katsomisen kohdalla vastaavaa luomisen prosessia ei ole.

Osta tämä kirja Suuri Kuu -kirjakaupasta

Comments

Teksti:SSKK

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *