Matti Wiberg: Politiikka Suomessa

Matti Wiberg, Politiikka SuomessaNokia-sitaatti oli liikaa

Professori Matti Wiberg on tuohtunut WSOY:lle siitä, että kustantaja puuttui pariin Wibergin mielestä tärkeään kohtaan hänen valtio-opin oppikirjassaan, Politiikka Suomessa.

WSOY poisti Politiikka Suomessa -teoksesta muun muassa lainauksen, jossa siteerattiin Nokian entistä suhdetoimintajohtajaa Harry Mildhiä. Kirjassa on julkisuuden henkilöiltä kymmenittäin nokkelia lausahduksia elävöittämässä tekstiä ja havainnollistamassa politiikan käytäntöjä. Mildhiltä Wiberg oli poiminut painostusryhmien toimintaa esittelevään lukuun periaatteen, jonka mukaan ”ei ole niin mitätöntä ihmistä, ettei häntä kannattaisi lahjoa”. Wiberg kertoo hakeneensa sutkautuksen sisältämälle ajatukselle vahvistuksen useista eri lähteistä, muun muassa europarlamentaarikko Lasse Lehtiseltä ja Kauppalehden entiseltä päätoimittajalta Lauri Helveeltä. WSOY halusi kuitenkin mustaa valkoisella. ”Oletamme, että tekijältä tulee lähde aivan yksilöidysti ennen kuin tällaista voi painaa oppikirjaan. Toistuvasti pyysimme häneltä lähdettä, mutta hän ei pystynyt sitä toimittamaan. Meistä se oli asiaton sitaatti”, kustannuspäällikkö Ritva Lantz selvittää.

Ennen lainauksen poistamista WSOY tarjosi Wibergille vaihtoehtoa, jossa Mildhistä olisi tehty anonyymi ”suuryrityksen lobbaaja”. Wiberg halusi kuitenkin Mildhin esiintyvän kirjassa nimellään. ”Yliopiston tehtäviin kuuluu olla yhteiskuntakriittinen. Ja kun Nokia on Suomen pyhä lehmä, jota kukaan ei koskaan kritisoi mistään, minä ajattelin laittaa tällaisen”, hän perustelee. Sitaatin – jonka voi ymmärtää myös yleisen tason letkautukseksi vailla kirjaimellista pohjaa – piti olla ”pieni heräte” valtio-opin perusteita opiskeleville parikymppisille. ”Luulen ihan oikeasti, että Suomessa vähätellään korruptiota. Luultavasti meillä on vähemmän korruptiota kuin missään toisessa universumin valtiossa, mutta tämä ei tarkoita, ettei sitä olisi ollenkaan.” Ritva Lantzin mukaan se, että Mildh oli Nokian johtaja, ei vaikuttanut kustantajan päätökseen. ”Ei minulle tullut mieleenkään”, hän vakuuttaa.

Nyttemmin Wiberg on löytänyt kiistellyn lainauksen Teollisuuskustannuksen ja Hotelli Palacen julkaisemasta Eteläranta 10 -historiikista. Siinä se esiintyy muodossa ”lahjominen kannattaa aina”. Punakynä veti kirjasta yli myös tanskalaisen kansanedustajan Jacob Haugaardin vaatimuksen ”enemmän seksiä yksinhuoltajaäideille”, jonka Wiberg oli poiminut populistisia iskulauseita esitelleeseen tietoiskuun. 

Teksti: Tuomo Lappalainen/ SK

 

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Matti Wiberg, Politiikka Suomessa

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *