Matkalla – Martti Ahtisaaren tarina tuo uusia kulmia presidenttipeliin


Kansakoulunopettaja Oulusta. Presidentinvaalien voittoisa musta hevonen, joka on rakentanut rauhaa kolmella mantereella ja saanut siitä Nobelin. Mies, jonka CMI-järjestöstä tein aikanaan graduni! Tänään julkaistiin yksi kirjasyksyn kiinnostavimpia elämänkertoja, Tapani Ruokasen ja Katri Merikallion kirja Matkalla – Martti Ahtisaaren tarina (Otava). Otsikoihin siitä nousi heti se, miksi Ahtisaaren presidenttikausi jäi vain yhteen.

 

Tarja Halosella oli hirveä hinku virkaan. Siten minä pelastuin, Ahtisaari sanoi kirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

Ahtisaari sanoi tunteneensa itsensä aina jollain tavalla ulkopuoliseksi poliittisissa piireissä. Työttömäksi jäämistä ei presidenttikauden jälkeen tarvinnut pelätä. Ovi avautui heti merkittäviin kansainvälisiin tehtäviin.

– Jos olisin jatkanut toisen kauden, en koskaan olisi saanut Nobelia. Kiitos vaan kaikille kauden estäneille, Ahtisaari veisteli.

Hampaankoloon ei jäänyt mitään, eikä Ahtisaari muutenkaan mieti menneitä.

– Oma tyylini on katsoa aina pikemminkin eteen- kuin taaksepäin elämässä. Samaa suosittelen myös läsnäolijoille, hän sanoi puheessaan.

Kirja on kattava. Siinä käsitellään niin Ahtisaaren lapsuutta, mediasuhteita kuin hänen toimintaansa Suomen sisäpolitiikassa ja maailmalla. Mukana on paljon sellaista, joka ei koskaan noussut otsikoihin. Esimerkiksi vuonna 2000 Ahtisaarta pyydettiin varmistamaan, että IRA:n salaisia asekätköjä ei enää käytettäisi.

– Ahtisaari päätyi agentti 007:n tavalla seikkailemaan Irlannin nummille. Kipusi ullakoille ja kömpi perunakellareihin, Katri Merikallio kertoi.

Silloin tuli mieleen, voisiko oman elantonsa ansaita helpommallakin tavalla.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: elämänkerrat, kirjajulkkarit, Otava, politiikka, tietokirja, yhteiskunta

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *