Marjaneh Bakhtiarin Toista maata on hauska parodia maahanmuuttajista Ruotsissa

Toista maataMarjaneh Bakhtiari parodioi jälleen herkullisen tarkkanäköisesti ruotsalaista maahanmuuttajakulttuuria ja kyseenalaistaa railakkaasti pinttyneet näkemyksemme kulttuurieroista. Toista maata on valloittava romaani iranilaisperheen arjesta Ruotsissa sekä sisarusten mullistavasta matkasta Teheraniin.

Toista maata on täydellinen jatko Bakhtiarin menestysesikoiselle Mistään kotosin.
Iranilaistaustainen Abbasin perhe on asunut Ruotsissa Malmön lähellä jo vuosia. Perheen umpiruotsalaistunut isä Mehrdad on todellinen ihannekansalainen, jonka mielestä maahanmuuttajien ongelmat ovat heidän itse aiheuttamiaan. Äiti Noushin ei puolestaan ole oppinut koskaan ruotsia ja on syrjäytynyt ruotsalaisesta yhteiskunnasta.
Perheen Ruotsissa syntyneet tyttäret Parisa ja Baran eivät ole koskaan käyneet vanhempiensa kotimaassa. Yhtäkkiä Parisa saa päähänsä matkustaa Teheraniin tätinsä luo, ja vastahakoinen Baran pakotetaan hänen seurakseen. Kulttuurishokki on melkoinen!

Marjaneh Bakhtiari (s. 1980) muutti kuusivuotiaana perheensä kanssa Iranista Malmöön. Hän on opiskellut sosiaaliantropologiaa ja viestintää. Ruotsin valovoimaisimpiin nuoriin tähtiin kuuluvan kirjailijan esikoinen Mistään kotosin (2007) herätti paljon huomiota myös Suomessa. ”Kipeät kohtalot on kuvattu niin hauskasti, että melkein koko ajan hihityttää”, kirjoitti Kulttuurivihkot.

Kirjakauppa Suuri Kuu

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Iran, kirjailija, kulttuurierot, maahanmuuttajat, Malmö, parodia, romaanit, ruotsalaiset, ruotsi, sosiaaliantropologia

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *