Marjaneh Bakhtiari: Mistään kotoisin

Marjaneh Bakhtiari, Mistään kotoisinIranilaistaustainen, kuusivuotiaana Ruotsiin muuttanut Marjaneh Bakhtiari kertoo kehutussa esikoiskirjassaan maahanmuuttajien elämästä naapurimaassamme Ruotsissa. Bakhtiari osoittaa humoristisesti, kuinka rasittavaa on tulla aina ensin määritellyksi pelkän ulkomaalaistaustan mukaan. Ennakkoluulot eivät kuitenkaan ole yksin ruotsalaisten omaisuutta, vaan niitä on riittämiin myös maahanmuuttajilla.

Romaanin jännite ja hauskuus syntyvätkin eri näkemysten vuorottelusta: miten näyttäytyvät ruotsalaiset iranilaisten silmin, entä iranilaiset ruotsalaisten silmin? Aineksia ammennetaan myös toisesta kuilusta, nimittäin sukupolvien väliltä. Siitä kun ei pääse mihinkään, että vanhemmat ja murrosikäiset lapset harvoin ymmärtävät toisiaan, olipa kyse sitten ruotsalaisista tai iranilaisista.

Kirjan kertoja Bahar Irandoust, on Malmöön asettuneen Iranin sivistyneistöön kuuluneen perheen tytär. Tarinan keskiössä on Baharin perhe: isä Amir, entinen kirjailija ja kustantaja, joka elättää perheensä taksikuskina ja pizzakokkina. Baharin äiti Panthea, entinen ydinfyysikko, taas on löytänyt Ruotsissa itsensä lastentarhanopettajan paikalta. Pahnanpohjimmaisena perheeseen kuuluu vielä veli, Shervin, jonka maailman täyttää rap-videoiden gangsterien imitointi kaverien kanssa. Isä ja äiti yrittävät parhaansa mukaan sopeutua ruotsalaiseen elämänmenoon, opetella kieltä ja ottaa selvää kulttuurin omituisista tavoista, mutta törmäävät jatkuvasti vaikeuksiin. Arkiset askareet eivät suju ilman lasten tulkkausapua, ja ruotsalaisten tavat vaativat nekin lisäselvitystä.

Marjaneh Bakhtiari (s. 1980) muutti kuusivuotiaana perheensä kanssa Iranista Malmöön. Hän on opiskellut sosiaaliantropologiaa ja viestintää. Hän osoittaa valtavasti julkisuutta saaneessa esikoisromaanissaan, kuinka ärsyttäviä ovat sekä ennakkoluulot että eksoottisuuden ihailu, kun siirtolaiset itse haluaisivat vain elää tavallista arkeaan rauhassa. ”Monet syntyperäiset ruotsalaiset ja nuoret lukijat sanovat nauraneensa maha kippurassa. Mutta vanhemmissa maahanmuuttajissa teksti on herättänyt myös kipeitä tunteita. He kysyvät, teimmekö sittenkään oikein kun muutimme tänne”, kertoi kirjailija Helsingin Sanomille.

Ellit

 

Comments

Teksti:Suurikuu
Avainsanat: Marjaneh Bakhtiari, Mistään kotoisin

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *