Marjane Satrapi: Pistoja

Marjane Satrapi, PistojaPersepolis-sarjakuva-albumista ja sen jatko-osasta parhaiten tunnetulta Marjane Satrapilta on julkaistu uusi albumi Like-kustannuksen toimesta. Ikävä kyllä, Pistoja ei kaikessa rohkeudessaan yllä kehuttujen Persepolis-albumien tasolle.

Parasta Pistoissa on sen ajatus: teheranilaissuvun naiset kokoontuvat aterian päälle jakamaan kertomuksiaan. Läpi käydään elämän ilot ja surut. Tällaisia vierasta kulttuuria – tässä tapauksessa siis Irania – esitteleviä ja samalla naisten keskinäisiä välejä peilaavia sarjakuvia ei todellakaan löydy maailmasta liikaa, ei ainakaan suomennettuna. Albumi onkin tervetullutta vaihtelua Suomen vallanneille manga-pokkareille, mistä Like-kustannukselle kiitos.

Pistoja-albumin nimi viittaa paitsi ristipistotyöhön ja verbaaliseen ilotteluun myös yhteiskuntaan, joka pakottaa iranilaisnaisen tekemään itsestään neitsyen ristipistoilla ennen naimisiin menemistä. Eli ei, Ristipistojen naisten kertomukset eivät ole järin ruusuisia, mutta he eivät silti sure vaan nauravat vedet silmissä. Albumissa osansa saavat mm. iranilaisnaisten kookkaat nenät, salarakkaana olemisen hyvät puolet ja menetetyn neitsyyden salaaminen.

Marjane Satrapi: Pistoja

Kuten Marjane Satrapin aikaisempaan tuotantoon tutustuneet tietävät, ei nainen ole mikään sarjakuvailmaisun messias mitä tulee kuvalliseen puoleen. Persepoliksessa hänen melko rajallinen kuvakerrontansa ei kuitenkaan häirinnyt, sillä albumien tarina oli niin vahva. Pistoja ei pidä lukijan mielenkiintoa yllä yhtä onnistuneesti: vaikka naisten kertomukset sinänsä ”ihan hauskoja” ovatkin, ei dialogi ole niin terävää kuin sen näin tekstipainotteisessa julkaisussa pitäisi olla. Osa repliikeistä kuulostaa suorastaan teennäisiltä, mutta alkuperäisteokseen tutustumatta on mahdoton sanoa, heristääkö tästä sormea suomentaja Taina Helkamolle vai Satrapille itselleen.

Muutamista puutteistaan huolimatta 136-sivuinen Pistoja on mielenkiintoinen ja viihdyttävä sarjakuva. Siihen on helppo tarttua jopa sellaisen, joka ei sarjakuvia yleensä lue. Naiseuden ylistyksenä ja elämänuskon palauttajana Pistoja on huippuluokkaa. Lisäksi se antaa synninpäästön kaikille juoruiluun taipuvaisille, sillä Pistojen mukaan ”selän takana puhuminen tuulettaa sydäntä!”. Niinpä.

Marjane Satrapi: Pistoja

Marjane Satrapi on vuonna 1969 Iranissa syntynyt kuvittaja, joka asuu ja työskentelee Ranskassa. Like on julkaissut häneltä aiemmin sarjakuvaromaanit Persepolis I ja II sekä Luumukanaa. Satrapin äiti on Persian entisen shaahin Nasser-al-Din Shahin lapsenlapsi.

Satrapi varttui Teheranissa edistyksellisessä perheessä. Vuonna 1983 Satrapin perhe muutti Wieniin, Itävaltaan. Myöhemmin Satrapi muutti Stasburgiin opiskelemaan piirtämistä. Nykyään hän asuu Pariisissa. Siellä hänen kuvituksiaan julkaistaan useissa sanoma- ja aikakauslehdissä.

Ellit

 

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Marjane Satrapi, Pistoja

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *