Mario Vargas Llosa: Tuhma tyttö

Mario Vargas Llosa, Tuhma tyttöTuhma tyttö on viihdyttävä romaani vinksahtaneesta rakkaudesta. Se imaisee mukaansa, sillä kirjoittaja on mestarikertoja Mario Vargas Llosa. Kirja on toisenlaista Llosaa, kepeämpää kuin mihin on totuttu, mutta hallittua kepeyttä – ja nautittavaa.

Pakkomielteisestä rakkaudesta kertova tarina alkaa 50-luvulta Perun pääkaupungista Limasta ja jatkuu näille vuosikymmenille. Päähenkilö on tulkki, joka kiertelee kongresseissa eri puolilla maailmaa. Hän piipahtaa myös Suomessa 1990-luvulla kokouksessa, jossa mietitään, miten itäblokin maat selviytyvät Neuvostoliiton romahduksesta.

Miehen nuoruudenihastus on kuin kissa, jolla on seitsemän henkeä ja joka ilmestyy hänen elämäänsä eri puolilla maailmaa eri nimisenä ja eri rooleissa. Välillä liikutaan uskottavuuden rajalla, mutta tarina on loppujen lopuksi täysin aukoton – ja yllättää lopussa. Llosa on myös rakenteen mestari.

Hän kirjoittaa erotiikasta huimaavan hienosti, hienovaraisesti ja vanhanaikaisen kiihottavasti, mutta vaihtaa äänensä julmaksi, kun kysymys on alistamisesta.

Ulla Janhonen
Anna-lehti

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Mario Vargas Llosa, Tuhma tyttö

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *