Mari Saatin lannistumaton Lasnamäki

Virolaisen Mari Saatin pienoisromaanissa potkut saanut yksinhuoltajaäiti ajautuu hädissään prostituoiduksi. Muuta keinoa hän ei keksi, kun tyttärelle on samaan aikaan tarpeen tehdä mittava hammasremontti. Vasta suomennettu romaani Lasnamäen lunastaja (WSOY) voitti vuonna 2008 Viron kirjallisuuspalkinnon. Saat oli yksi kirjamessujen vieraista.

 

Saat alkoi tosissaan miettiä romaanin työstämistä, kun Virossa ryhdyttiin keskustelemaan kirjoittamisen vaikutuksista mielenterveyteen. Jos ei kirjoita mielessä pyörivistä asioista, voisiko se vaikuttaa psyykeen kielteisesti? Prosessi käynnistyi verkkaan: Saat teki väitöskirjaa, lapsikin syntyi.

– Mietin, miten oppisin sijoittamaan tarinat mieleni hyllylle muistiin ja kirjoittaa ne auki kun on aikaa. Ilman, että mieli siitä kärsisi, Saat sanoo.

Mielenterveys on kuulemma kyllä pysynyt hyvänä, mutta kaikkia tarinoita hän ei enää tavoita.

Lasnamäen lunastajan päähenkilö, vironvenäläinen Natalia eli Saatin mielessä sitkeästi. Venäläisvähemmistön asema Virossa on kipeä yhteiskunnallinen puheenaihe, ja Tallinnan Lasnamäen kaupunginosan reilusta sadasta tuhannesta asukkaasta yli puolet on vironvenäläisiä. Alueella on epäonnen leima.

– Se, että ryhdyin kirjoittamaan, oli sekä Suomea että Viroa koetelleen elektroniikkateollisuuden kriisin seurausta, Saat sanoo. Kirjassa Natalia jää tehtaalta työttömäksi.

Kun Saat valmistui, maailma oli toinen. Hänelle osoitettiin työpaikka Viron tiedeakatemian talousinstituutissa – neuvostoaikana kukaan ei saanut jäädä vaille työpaikkaa. Nykyään Saat opettaa yritysetiikkaa.

Kirjamessujen Viro-teema kirvoitti kustantajat suomentamaan lukuisia virolaisia teoksia. Saatin romaanin ensimmäinen käännös tehtiin aikanaan Moskovassa. Silloin tekstiä tippui pois. Toisaalta Saat muistuttaa, että jo 1970-luvulla esimerkiksi syväpsykologisia aiheita oli hyväksyttävää käsitellä kirjallisuudessa.

– Viro oli onnellisessa asemassa, koska neuvostoaikana kirjoittamaan pystyi rivien välissä. Ja Virossa kehittyi lukutapa, jolla kyettiin lukemaan rivien välistä.

Kuka oikein on kirjan lunastaja? Ensin Saat arveli sen olevan kirjassa mystiikkaa viljelevä Dimitri, mutta nyt hän ei enää ole varma.

– Lunastaja voisi olla kuka tahansa romaanin kolmesta päähenkilöstä. Ehkä hän on nuori Sofia, joka rakentaa uutta elämää.

Arvioni kirjasta löytyy täältä.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: bisnes, henkilökuvat, historia, kirjamessut, politiikka, romaani, Saat Mari, talous, tapahtumat, WSOY, yhteiskunta

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *