Mari Saat: Lasnamäen lunastaja

LasnamäkiKun virolaisessa Lasnamäen lähiössä asuva Natalja saa potkut työstään elektroniikkatehtaalla, elämän rajat kapenevat kertaheitolla. Etenkin kun tyttären hammashoitoon pitäisi samaan aikaan löytyä suuria summia. Pakon edessä Natalja ryhtyy prostituoiduksi.

Virolaiskirjailija Mari Saatin romaanin Lasnamäen lunastaja (WSOY) tarinan voisi sijoittaa minne tahansa.

 

Toimeentulon kanssa kipuilua, EU:n mollaamista, teini-ikäisten kulutustottumusten päivittelyä, menneisyyden nostalgisointia ja siitä piittaamattomuutta. Kansalaisuuskokeen kaatuminen siihen, ettei kokeeseen mennyt muista kansalliseepoksessa seikkailevien koirien nimiä! Vaikka puhe on nykypäivän Virossa asuvista venäläisistä, sama meno sopisi moneen muuhunkin maahan.

Lasnamäen lunastajan aihe on tyly, mutta kerronta ymmärtävää. Se tekee teoksesta helposti lähestyttävän ja sympaattisenkin. Venäläisvähemmistön kohtelua, työttömyyttä ja prostituutiota Virossa voisi kuvata rajumminkin.

Mukana on paljon uskonnollista tematiikkaa; siihen viittaa myös romaanin nimi. Liekö lunastaja sitten Natalja itse, joka on valmis tekemään tyttärensä vuoksi kaikkensa?

Saat saapuu Helsingin kirjamessujen vieraaksi. Lasnamäen lunastaja valittiin Viron parhaaksi romaaniksi vuonna 2008.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: arvio, historia, kirjamessut, kritiikki, naiset, politiikka, romaani, talous, tapahtumat, Venäjä, Viro, WSOY, yhteiskunta

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *