Marguerite Yourcenar: Tulet

Avasin kirjan, jota ei koskaan pitäisi lukea. Ainakin jos on uskominen sen kirjoittajaa, belgialais-ranskalaista Marguerite Yourcenaria.

Teos ilahdutti ja yllätti tuoreella suomennoksella Yourcenarin varhaisteoksesta Tulet. Tämän vuonna 1936 julkaistun ”puolijulkisen tunnustuskirjan” halusin lukea heti.

Ja olipahan kokemus. Yourcenar repii auki Antiikin myyttejä – ja samalla itseään. Rivit tihkuvat rakkauden kaipuuta ja draamaa. Sotakuvaukset enteilevät tulevaa maailmanpaloa kuin pahanilmanlinnut. Antiikin myyttien modernien tulkintojen lomaan ripotellut päiväkirjamaiset merkinnät ovat täynnä ahdistusta ja epätoivoa.

”Suurin kauhu on: olla tarpeeton. Tee minusta mitä haluat, vaikka valkokangas. Tai pala metallia, erinomainen johdin.”

Yourcenar käsittelee antiikin klassisten kertomusten kautta riipiviä ja ajattomia teemoja kuten petosta, epätoivoa ja sukupuolirooleja. Liekö kaiken takana hänen väitetty ihastumisensa kustannustoimittajaan. Tämä kuitenkin rakasti miehiä?

Tein työtä (suomentajan) käskettyä ja jätin Yourcenarin vuonna 1967 kirjoittaman esipuheen viimeiseksi. Siinä kirjailija sanoo omin sanoin sen, minkä lukukokemus vahvistaa:

Tulet on syntynyt intohimoisen kriisin seurauksena. Sitä voi tarkastella rakkausrunojen kokoelmana tai – jos niin haluaa – sarjana proosarunoja, joita yhdistää toisiinsa tietty rakkauskäsitys.”

Yourcenar määrittelee kirjoituksensa ”barokkisekspressionismiksi” ja ”tunnustuskirjallisuudeksi”. Nuoruusteoksen kirjoittaminen lienee ollut myös taideterapiaa. ”Nämä naamiaiset olivat yksi askel kohti tiedostamista”, hän kirjoittaa.

Kaiken kaikkiaan hieno käännösteko – ja hieno käännös Jussi Lehtiseltä. Teosta käy myös kiittäminen siitä, että kirjan lopusta löytyy pieni henkilöhakemisto. Se valaisee keskeisten henkilöiden taustat Akilleuksesta Faidoniin ja Sokratekseen. Lukijalta vaaditaan vain Yourcenarin peräämää rohkeutta mennä ajatuksen ja tunteen perukoille asti.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: Antiikki, arviot, historia, kirjat, lukeminen, mies & nainen, novellit, rakkaus, Runot, sielu & ruumis

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *