Manuel Vázquez Montalbán: Aleksandrian ruusu

Kadonnut rakkaus

Manuel Vázquez Montalbánin romaani on dekkari vain sikäli, että siinä on murha, ruumis ja yksityisetsivä. Muuten se on jopa raukean monipolvisesti kiertyvä kertomus Espanjasta vuoden 1984 taitteessa, sen  seuduista ja niiden ihmisistä. Heidän menneisyyteensä kuuluvat Francon ajat ja nykyhetkeen maaseudun rappeutuva talous, köyhtyminen ja pettymys siihen, etteivät politiikan käänteet välttämättä muuta yksilöiden elämänmenoa.

Kun joku moittii Carvalhon ammattia, etsivä vastaa: »Vallitsevan moraalin syytä. Te rikkaat olette sen luoneet. Mitä te valitatte? Muuttakaa moraalia, niin yksityisetsiviä ei enää tarvita.»

Lukija seuraa kahta kertomusta. Toisessa Pepe Carvalho saa ilotyttönä työskentelevältä  ystävättäreltään Charolta ja tämän sukulaisilta toimeksiannon selvittää naisen julmaa murhaa. Toisessa kerrotaan Gínes-nimisestä yliperämiehestä, joka seilaa Aleksandrian ruusu -nimisellä laivalla. Aluksen henkilösuhteet ovat oudot ja jännitteiset.

Carvalhoa on väitetty kyyniseksi sankariksi, mutta olen eri mieltä. Pohjimmiltaan hän on samanlainen yhteiskunnallinen ja individualistinenkin romantikko kuin Philip Marlowe. Jopa kirjan juoni tuo mieleen Chandlerin romaanin Näkemiin kaunokaiseni. Raha, kosto ja rakkaus ovat murhan perinteisiä motiiveja, mutta materialisoituneessa maailmassa ehkä yhä harvemmin rakkaus.

Selostukset aterioista ovat pittoreski lisä tekstiin, mutta ne voisi säästää keittokirjoihin tai Espanjan eri matkaoppaisiin.

Kristina Carlson/ SK

 

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Manuel Vázquez Montalbán

Kommentit

Nami kirjoitti:Heip!Mine4 maumkas Stockmann Beautyssa vaan nuuskin ja katselin mutta mites ke4vi, rakastuin niinkin klassiseen tuoksuun kuin Marc Jacobs Daisy.MUTTA: Nyt tuli pulma. Te4me4n keve4e4n uutuudessa (siniset kukat ja nimesse4 Air ) ja siine4 perinteisesse4 valkokukkaisessa tuntuu kuin tuntuukin olevan huima ero, seke4 tuoksun kestossa ette4 itse tuoksussa.Olen antanut itseni ymme4rte4e4, ette4 ne4me4 Daisyn kausituoksut ovat vain design-juttuja, pullossa on se sama vanha Daisy, aina.Mutta nyt huomasin, ette4 ensinne4kin te4me4 uusi sinikukkainen tuoksui a) erilaiselle (paaaljon paremmalle) ja b) tuoksu kesti koko pe4ive4n, kun taas perus-Daisy, jota testasin toiselle ranteelle vertailun vuoksi, katosi miltei olemattomiin tunneissa.Ymme4rte4e4kseni molemmat olivat perfume (tai eau de luultavasti), miste4 moinen ero?Onko tuoksu siis sama, vai onko kausituoksuissa tosiaan eroa, osaatko auttaa?Minulle nyt kaksi eri kosmetiikkamyyje4e4 eri firmoista on antanut te4ysin ristiriitaista tietoa Apuva!

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *