Madalla lukukynnystä! 10 joululahjavinkkiä

Joulu saattaa olla hämmentävää aikaa himolukijoille – etenkin, jos ympärillä on ihmisiä, joita lukeminen ei juuri innosta. Lähimmäisen lukukynnystä tekisi niin mieli madaltaa kirjalahjalla! Kannattanee välttää tilannetta, jossa lahjan saaja katsoo ilmeettömästi kääröistä paljastunutta Dantea tai Dostojevskiä. Nora exlibris vinkkaa, miten se tapahtuu.

 

1 Anna lahjaksi lukutaitoa tai lukuelämyksiä. Esimerkiksi Pakolaisapu ja Solidaarisuus tarjoavat mahdollisuuden ostaa eettisiä lahjoja. Kertyneillä varoilla ne auttavat lukutaidottomia eri puolilla maailmaa. World Visionin kirjalahja kasvattaa Sri Lankan ja Kenian kirjastovalikoimia.

2 Pistä pakettiin uusi minikirja. Kompakti ja kevyt kannettava, silti kokonainen romaani. E-kirjan ja printin välimuoto, englanniksi flipback. Niitä luetaan ylhäältä alas, kuin lukulaitteen ruudulta. Koko on älypuhelimen luokkaa.

3 Sukulaisteinipoika, joka nukkuu iPad tyynyllään? Tarjoile hänelle Suomi-rapin ruumiinavaus, Palefacen kirja Rappiotaidetta.

4 Aivot narikkaan -osasto on liki pomminvarma. Miten olisi Netti ei vaan toimi eli teos pahimmista Facebook-mokista? Kirja se on sekin…

5 Esteetikolle ja visualisteille jotain kaunista ja dokumentaarista. Kjell Westön ja Sini Poijärven kirja Kasri avaa kiihkeää 1980-lukua sanoin ja kuvin. Myös Miina Savolaisen voimaannuttavia valokuvia sisältävä Maailman ihanin tyttö on käypä vaihtoehto.

6 Puikkoja kilisyttelevä ei voi kuin ilahtua saadessaan neulenörtin unelmateoksen Kaikki lähti lapasesta. Hittikirjaksi on jo noussut norjalaismiesten hillitön Joulupallot.

7 Bridget Jones- tyyppisille sinkku-uranaiselle käy arkea keventävä aikakauslehden lahjatilaus tai vielä parempi: Mireille Guillianon kirja Ranskattaret eivät liho. Siinä, ah, vinkataan, että samppanja sopii erinomaisen hyvin pizzan kanssa.

8 Anna elokuva ja kylkiäisenä ovelasti kirja. Hyviä yhdistelmiä ovat Stieg Larssonit, Taru sormusten herrasta -trilogia ja klassikoista vaikka Kummisetä. Vaihtoehtoisesti voit antaa kausikortin teatteriin; näyttämöllä nähdään tätä nykyä runsaasti kirjojen pohjalta tehtyjä esityksiä.

9 Kirjasivistyksen pikakurssi on kenelle tahansa hyvä kick-start. Taiteenlajin saa kompaktisti haltuun teoksella Miten puhua kirjoista, joita ei ole lukenut.

10 Tarjoa makupalaksi Luekirja.fi-palvelun lukuaikaa. Ja jos rahaa on, miksei saman tien lukulaitetta! Diginatiivi saattaa hyvinkin jäädä koukkuun.

P.S. Pakettikuva Moko marketista. Sieltä saa tarpeen vaatiessa joulun normisettiä: paperitavaraa, kynttilöitä, tuoksuvia saippuoita, keittiötavaraa ja pikkuherkkuja.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: e-kirja, elokuva, internet, joulu, käsityöt, kuvakirja, lukeminen, minikirja, tietokirja, vinkit

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *