Maailman ihanin tyttö -valokuvakirjan menestystarina jatkuu

Miina SavolainenMaailman ihanin tyttö on Suomen kaikkien aikojen suosituin valokuvakirja. Se kertoo rakastetusta valokuvaprojektista, jonka Miina Savolainen toteutti yhdessä lastenkodin lasten kanssa. Kirja on lumoavan kaunis ja koskettava kasvutarina näkyväksi tulemisesta ja itsen hyväksymisestä. Sen sanoma on lempeän katseen filosofiassa – halussa katsoa itseä, omia läheisiä ja omaa elämää toisin, kuin oman aikamme suorituskeskeinen ja pinnallinen maailma edellyttäisi. Kirjan satumaisissa kuvissa kaltoinkohtelua ja näkymättömyyttä kokeneet tytöt saivat tulla nähdyiksi omina arvokkaina ja ainutlaatuisina itseinään – nähdä itsensä ehjinä ja rakastettuina.

Ympäri Suomea, kymmenen vuoden aikana toteutetuilla retkillä lapset saivat valita, miten he haluavat tulla kuvatuiksi. Kirjan kuvissa pienistä tytöistä varttuu nuoria aikuisia. Huikeiden valokuvien, taidegrafiikan ja visuaalisten detaljien koristama kirja luo mahdollisuuden toisin katsomiselle – maailman voi nähdä kivusta ja surusta huolimatta lohdullisena ja syvällä tavalla kauniina. Monna
sanoo: ”Meidän kuvissa musta tuntuu ensimmäistä kertaa mun elämässä, että niissä näkyy se, joka mä ihan oikeasti olen. Mun sielu on näissä kuvissa.”

Kirjan tekijä Miina Savolainen tunnetaan lukuisasti palkitun voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjänä. Menetelmää hyödynnetään ammatillisena välineenä hoidollisilla ja pedagogisilla aloilla ja työyhteisön kehittämisessä, mutta myös tavallisissa perheissä.

Menestys ei tullut yllätyksenä

Savolainen kertoo: ”Vaikka menetelmässä käytetään valokuvia, on oikeastaan kyse siitä, että dialogisesta katseesta ja toisin katsomisen taidosta tehdään hoidollisen työn keskeinen työväline. Hyvän näkemisen kyky on äärettömän tärkeää erityisesti kaikilla aloilla, joilla hyvä ei aina näyttäydy helposti. Ihmisen identiteettityö sisältää paljon abstrakteja ja tunnepitoisia asioita, joita on vaikea tavoittaa verbaalisella kielellä.”

Kirjan ja menetelmän kysyntä eivät ole yllättäneet Savolaista: ”Suomessa on pitkä häpeällä kasvattamisen perinne ja monet täysin eri ikäiset ja erilaisen elämänkaaren kokeneet ihmiset tunnistavat itseään näkymättömän lapsen tarinassa. Moni joutuu yhä aikuisuudessaan kamppailemaan katsoakseen itseään vähemmän armottomasti. Lapsen itsearvostus rakentuu siitä, että hän on kerran saanut olla se maailman ihanin lapsi, kyseenalaistamattoman arvokas ja erityinen, omille tärkeille ihmisilleen. Monille tämän päivän vanhemmille on kipeää nähdä, miten oma lapsi omaksuu kulttuurimme ulkokohtaisen tavan katsoa itseä – vanhempi voi tuntea kyvyttömyyttä turvata lapsen eheää kasvua.”

Maailman ihanin tyttö toimii niin ammattikirjallisuutena kuin lahjakirjana omille maailman ihanimmille ihmisille. Sillä voi muistuttaa myös itseä armollisemmasta ja rakastavammasta katsomisen tavasta. Kirjaan sisältyy vahva viesti omaksi itseksi kasvamisen oikeudesta ja rakkaudellisuudesta: ”Kunpa näkisit itsesi yhtä arvokkaana, kuin minä sinut näen!”

Kirjakauppa Suuri Kuu

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: kirjat, Miina Savolainen, valokuvat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *