Ljudmila Ulitskaja: Naisten valheet

Ljudmila Ulitskaja, Naisten valheetLjudmila Ulitskajan romaani Naisten valheet sisältää monta verratonta tarinaa. Kirjassa naiset valehtelevat häpeilemättä ja vallattomasti päähenkilölle Zenjalle, joka jaksaa kuunnella ja ihmetellä. Välillä myös lukija joutuu miettimään, mikä onkaan runoilua ja mikä ei.

Tarinat ovat kuin itse Venäjän maa, jossa palturin puhumisella on pitkät perinteet; oli aikoja, jolloin ei saanut sanoa, mitä ajattelee. Pikkuhiljaa lukija alkaa ymmärtää, että tämä nyt ainakin on valhetta, mutta eipä saa selville totuuttakaan.

Tarinoiden ihmisillä, kuten itse Zenjallakin, on kaikenlaista sotkua elämässään: aviokriisejä, levottomia lapsia, alakuloa. He elävät juuri tämän hetken Venäjällä. On Sveitsiin muuttaneita prostituoituja, Kaukasuksen pakolaisnaisia ja rahapulaa, mutta elämästä on vain selvittävä.

Ulitskajan kertojaääni on kepeä, mutta tarkka. Ulitskajaa lukiessa tulee eittämättä mieleen itse Anton Tšehov, niin taitavasti hän kuljettaa tarinoita. Äkkiseltään en muista toista nykyvenäläistä kirjailijaa, jonka kirjoituksista olisin nauttinut viime aikoina yhtä paljon.

Ulla Janhonen
Anna-lehti

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Ljudmila Ulitskaja, Naisten valheet

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *