Liza Marklund: Nobelin testamentti

Liza Marklund, Nobelin testamenttiMarklundin dekkareihin ovat viehtyneet etenkin naislukijat, sillä Annika Bengtzon on itsenäinen nainen, jonka elämässä on kaksi tyystin erilaista maailmaa. Toisaalta Annika on varsinainen sankaritoimittaja, joka joutuu mitä mielikuvituksellisimpien rikosmysteerien keskiöön, ja toisaalta tuiki tavallinen perheenäiti, joka tempoile perhe- ja työelämän välillä kuin kuka tahansa nykynainen.

Piinkovaa tiedemaailmaa ja perhehuolia

Nobelin testamentissa toiminta alkaa heti ensimmäisestä lauseesta, kun 10. joulukuuta Kissanpennuksi kutsuttu nainen livahtaa hopeiseen käsilaukkuun kätketyn aseensa kanssa Tukholman kaupungintaloon ja murhaa Nobel-komitean puheenjohtajan.

Kvällpressen-iltapäivälehden toimittaja Annika Bengtzon on kutsuttu Nobel-juhlaan työnsä puolesta. Hän näkee tapauksen vain muutaman metrin päästä ja joutuu avaintodistajaksi. Annikaa kiehtoo tapaus myös toimittajana, ja hän sukeltaa seikkailuun, joka ulottaa lonkeronsa kylmään tiedemaailmaan ja yli sadan vuoden päähän Alfred Nobelin kuuluisan testamentin syntyhetkiin.

Murhakuvion ympärille muodostuu monia sivujuonia, joista jotkut elävät omaa elämäänsä, toiset linkittyvät loppua kohden pääjuoneen. Kotona Annikaa odottavat alle kouluikäiset lapset ja mies. Suhde mieheen takeltelee pohjamudissa. Annika ei pysty unohtamaan miehensä syrjähyppyä, ja toisaalta hän itse on ihastunut kilpailevan lehden toimittajaan. Kalle-poikaa kiusataan päiväkodissa ja uusi naapuri ylittää sietokyvyn rajat. Kaiken lisäksi Annikaa uhkaa työpaikan menetys.

Kuten dekkareilla on tapana, tämäkin kirja huipentuu loppukliimaksiin, joka selvittää monta asiaa, mutta jättää myös lukijalle pohdittavaksi monta avointa kysymystä.

Marklund taistelee tasa-arvon puolesta

Liza Marklundia voi hyvällä syyllä kutsua Ruotsin dekkarikuningattareksi. Marklund on myös jämäkkä naisasianainen. Viime kesänä häneltä ilmestyi kantaaottava tietokirja Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan yhdessä Lotta Snickaren kanssa. Kirja ottaa vahvasti kantaa naisen asemaan nyky-yhteiskunnassa, ja sen nimi on lainattu Yhdysvaltain entisen ulkoministerin, Madeleine Albrightin, suusta.

Liza Marklund syntyi pienessä Pålmarkin kylässä vuonna 1962. Nuoruusvuosinaan hän matkusteli ympäri maailmaa ja työskenteli muun muassa siivoojana Ruotsissa, oliivien pakkaajana Israelissa, tarjoilijana Lontoossa ja statistina Hollywoodissa. Marklund kouluttautui toimittajaksi Kalixin kansanopiston journalistilinjalla ja työskenteli 15 vuotta toimittajana useissa ruotsalaisissa tiedotusvälineissä, mm. Arbetaren-, Aftonbladet- ja Expressen-lehdissä, päätoimittajana Metro-lehdessä sekä uutispäällikkönä TV4:ssä.

Nykyään Marklund on vapaa kirjailija. Hänen kirjojaan on käännetty 28 kielelle ja myyty yli 7 miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa. Marklund on saanut useita palkintoja ja kahdesta hänen Annika Bengtzon -kirjastaan on tehty elokuva. Marklund omistaa myös osan menestyvästä Piratförlaget-kustantamosta. Liza Marklund asuu Tukholman eteläosassa. Hänen perheeseensä kuuluvat aviomies Mikael sekä kolme iältään 13−23-vuotiasta lasta.

Ulla Jäntti

 

Comments

Teksti:Suurikuu
Avainsanat: Liza Marklund, Nobelin testamentti

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *