Lintujen käytännöllisyydestä

 

Henkisen taakan kantamisessa eniten ongelmia tuottaa taakan ennakoimattoman suuri paino. Taakka on yleensä luontevinta kantaa joko selässä tai hartioilla. Tämän vuoksi henkisen taakan kantajan on tärkeä huolehtia selkälihastensa hyvästä kunnosta.

Ergonomiaohjeita henkisen taakan kantajalle, siis. Nelli Hietalan novellikokoelma ihmetyttää, sitten ihastuttaa. Tekstit ovat kuin joukko omaperäisiä maagis-realistisia esseitä! Hietala löytää arkielämän asioihin uusia kulmia.

Kaikki Lintujen käytännöllisyydestä -novellit (Nemo, 2011) eivät lennä. Parhaimmat taas napsahtavat mainiosti kohdalleen, ovat vähän salaviisaitakin. Vai mitä sanotte esimerkiksi erilaisia skooppeja (mikro-, tele-, jne.) keräävästä miehestä, joka ei lopulta enää näe omaa perhettään. Todetaanpa eräässä tekstissä sekin (tosi)asia, että ankaran päihtymistilan lisäksi lapsi on ainoa syy, jonka nojalla aikuisella on oikeus käyttäytyä kuin vauva. Kokoelmaa voi lukea vaikka elämänfilosofisena oppaana, jos haluaa esimerkiksi tietää, miten odottamattomaan kannattaa valmistautua.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: arki, arviot, Lintujen käytännöllisyydestä, Nelli Hietala, Nemo, novellit

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *