Liken syksy on (rappio)taidetta, dekkareita ja sarjakuvaa

Tunnelmallisen herkkä ravintolamiljöö ja rock-henkinen popppoo muodostivat Liken syyskirjalounaalla hauskan kontrastin.

Paleface

Paleface eli Karri Miettinen lupaa paljastaa Rappiotaidetta -kirjassaan suomiräpin sisuskalut.

Miettinen kertaa kirjassaan hiphopin Suomi-historiaa ja antaa äänen sen tekijöille. Kolmijakona on karkeasti: ”vanha paska”, ”täysosuma” ja ”jotain uutta” – eriliaisia luomiskausia jäljitellen.

Suomiräpin aiheet ovat samanlaiset kuin 1920-luvun bluesmusiikissa. Raha, sen puute, naiset ja paheellinen elämä”, Miettinen tiivisti. Kirja syntyi kiireisen muusikon mukaan palasina keikkabussissa, yöllisiä kilometrejä tahkotessa.

SARJAKUVAN ystäviä ilahduttanee Päin näköä -teos, joka esittelee kaikkiaan 16 suomalaista sarjakuvataiteilijaa.

Visuaalisesti kohtalaisen räjähtävä, teksti kontrastina. Se on journalistisempaa ja tiukempaa”, kirjan tekijät Ville Hänninen ja Harri Römpötti kuvailivat. He työstivät kaikki tekstit tiiviisti yhdessä.

Maailmalla arvostetaan suomalaista sarjakuvaa enenmmän kuin Suomessa”, Hänninen ja Römpötti harmittelivat. Buusteria saataneen ensi vuonna kun Kiasma esittelee suomalaissarjiksia laajassa näyttelyssä.

TEOKSENSA esittelivät myös Jarno Mällinen ja Jyrki A. Mäki sekä Hesarin toimittajana työskentelevä Jukka Petäjä, joka on kirjoittanut dekkarin. Petäjän mukaan häntä kiinnostavat perimmäiset teemat: ”pahuus, väkivalta sekä se, miten valhe muuttuu todellisuudeksi”. Niitä oli helpompi lähestyä dekkari- kuin kaunokirjallisessa muodossa.

Tarinan lähtökohta on kolmen vaarallisen vangin pako, mitä alkoholismin riivaama poliisiylitarkastaja selvittää.

Yritin hahmottaa sekä poliisit että rikolliset ihmisinä, ristiriitaisina hahmoina”, Petäjä sanoi. Hän halusi kuvata tämän päivän Helsinkiä, ”suomalaista syvään juurtunutta autismia”. Lopputulos: ”Välillä vähän lempeämpää, välillä vähän pirullisempaa satiiria”.

LIKEN katalogi on muhkea; paljon populaarikulttuuria, ruoka- ja tietokirjoja, kaunoakin. Lisäsin lukulistalle Suomeen visiitille saapuvan Jasmin Darzikin kirjan Iranilainen tytär, joka kertoo kahden iranilaisnaisen elämästä akselilla Iran-Yhdysvallat. Ulkomaisista tekijöistä monia kiinnostanee ruotsalainen menestysdekkaristi Jens Lapidius, joka on niin ikään tulossa Suomeen.

Pistinpä merkille pienen kulttuuriteon: Like julkaisee uutuuskäännöksen kivijalkaklassikosta, Sofokleen teoksesta Antigone.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: dekkarit, kirjakauppa, kirjankustannus, kirjat, Like, lukeminen, media, sarjakuva, syksy, tietokirjat, uutuudet

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *