Leah Chishugi: Pitkä matka paratiisiin

Leah Chishugi, Pitkä matka paratiisiinLeah Chishugi: Pitkä matka paratiisiin – Pako Ruandan kansanmurhan keskeltä, Like, 2011

”Pidän koko loppuelämäni Mustaphaa suojelusenkelinäni. Jos en olisi tavannut häntä pian Ruandan jälkeen, pelkään että olisin vajonnut syvälle masennuksen kuiluun, josta en ehkä koskaan olisi onnistunut kiipeämään pois. Mustaphan hiljainen, hyväntahtoinen käytös näytti minulle, millaista ihmisyys kauneimmillaan on.”

Leah Chishugi oli seitsemäntoistavuotias malli ja pienen poikalapsen onnellinen äiti, kun Ruandan kansanmurha alkoi huhtikuussa 1994. Rohkean luonteensa ja periksiantamattomuutensa, ystävien ja onnen turvin Chishugin onnistui paeta 800 000 uhria vaatineelta kansanmurhalta. Julmuuksilta Chishugi ei kuitenkaan välttynyt, ja sekä fyysisten että henkisten arpien parantamiseen on mennyt vuosia. Kirjassaan Pitkä matka paratiisiin Chishugi kertoo tarinansa onnellisesta lapsuudestaan, käsittämättömän kammottavista nuoruuden tapahtumista ja anteeksiantoon johtaneesta aikuistumisestaan.

Pitkä matka paratiisiin on niitä kirjoja, joiden äärestä ei halua nousta. Luin sen miltei yhdeltä istumalta – tai oikeammin kahdelta kahden lukukerran aikana. Chishugin tarinan kohdalla kirjan magneettisuus on samalla pohjattoman surullista karmivan, tositapahtumia kertaavan kertomuksen vuoksi.

Pitkä matka paratiisiin ei kirjallisena tuotoksena ole parhaita lukemiani, muttei sen ole väliä, sillä vangitseva, liikuttava ja itkettävä tarina on tämän teoksen keskeisin anti. Kirjan päätyttyä jään katselemaan teoksen kantta tyhjällä mielellä. Tämä on tapahtunut tässä maailmassa ja tapahtuu uudelleen – miten voisimme lopettaa pahan?

Kirja sopii jokaiselle, joka ei halua ummistaa silmiään siltä, mitä maailmassa tapahtuu. Pitkä matka paratiisiin ei kaiketi ole aivan heikkohermoisimman kirja. Toisaalta kirjallisuudesta sanotaan, että – toisin kuin vaikkapa elokuvissa – jokainen voi kuvitella kirjan tapahtumat sellaisiksi kuin oma mieli antaa periksi. Chishugi kirjoittaa kammottavista asioista kaunistelematta mutta ilman tarpeetonta alleviivausta.

Ellit

 

Comments

Teksti:Anne
Avainsanat: Leah Chishugi, Pitkä matka paratiisiin

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *