Lauri Jäntin tietokirjapalkinto Tuula Karjalaisen tyylikkäälle Tove Jansson -elämäkerralle

Taidehistorioitsija Tuula Karjalainen on voittanut Lauri Jäntin palkinnon teoksellaan Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta (Tammi). 15 000 euron arvoinen palkinto jaetaan tiistaina 21. tammikuuta Helsingin Akateemisessa Kirjakaupassa. Samalla palkitaan kunniamaininnan saaneet teokset tekijöineen. Kunniamaininnat — 5000 euroa — saavat tänä vuonna Heikki Aittokoski teoksesta Narrien laiva (HS-kirjat), Peter von Bagh teoksesta Chaplin (Like) sekä Petri Pietiläinen teoksesta Koirien maailmanhistoria (SKS).

Kanslianeuvos Lauri Jäntti perusti nimeään kantavan säätiön vuonna 1983. Lauri Jäntin säätiö myöntää palkinnon ja kunniamaininnat tunnustuksena merkittävien suomenkielisten tietokirjojen tekijöille. Säätiön hallitus valitsee vuosittain palkitut teokset. Hallitukseen kuuluvat Claes von Heiroth, Anto Leikola, Paula Havaste, Ilona von Heiroth, Jorma Kaimio ja Tuula Uusi-Hallila.

Lue ohesta tarkemmat palkintoperusteet.

Lauri Jäntin palkinto 2014

Tuula Karjalainen: Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta (Tammi)

Taidehistorioitsija Tuula Karjalaisen teos Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta avaa erinomaisella tavalla Tove Janssonin elämää henkilönä ja monialaisena taiteilijana. Karjalainen analysoi onnistuneesti taiteilijan teoksia ja tuotantoa tämän yksityiselämän ja ajan virtausten kehyksissä. Samalla hän syventää suuren suomalaisen kulttuuripersoonan hahmoa: muumikirjoistaan ja -sarjakuvistaan tuttu Jansson osallistui toisaalta taiteellaan ärhäkkäästi yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Taiteilijan omien muistiinpanojen ja kirjeenvaihdon esiintuominen antaa teokselle henkilökohtaisen leiman. Erityisen kiitoksen ansaitsee teoksen monipuolinen kuvitus. Uusi elämäkerta viitoittaa tyylikkäästi tietä Tove Janssonin 100-vuotisjuhlan viettoon.

Kunniamaininnat

narrien_laivaHeikki Aittokoski: Narrien laiva. Matka pieleen mennessä maailmassa (HS-kirjat)

Heikki Aittokosken kirja Narrien laiva. Matka pieleen menneessä maailmassa on saanut lähtökohtansa Baselissa vuonna 1494 painetusta Das Narren Schyff, Narrien laiva -nimisestä runoelmasta. Vanha runoelma heijastaa tekijälle nykyistä “pieleen mennyttä maailmaa”, jonka kasvot näyttäytyvät monilla seuduilla. Aittokoski vie meidät tutustumaan esimerkiksi Bangladeshin tekstiilitehtaaseen ja Nicaraguan viidakossa elävään perheeseen. “Kuolemansynnit” löytyvät myös Lontoosta ja Kiovasta.

Matkoillaan tutkivana journalistina Aittokoski on päässyt seuraamaan ihmiskunnan tämänpäiväistä tilaa ja kirjoittaa kokemastaan elävästi ja tunteella. Hän avaa lukijan silmiä moniin, arvaamattomiinkin suuntiin.

chaplinPeter von Bagh: Chaplin (Like)

Teoksessaan Chaplin Peter von Bagh esittelee elokuvamestarin kaikki 83 elokuvaa, joista ensimmäinen valmistui sata vuotta sitten. Kirjoittaja osoittaa vivahteikkaalla ja mukaansatempaavalla kerronnallaan, miten Chaplinin elokuvat kietoutuvat sekä viime vuosisadan historiaan että Charles Chaplinin omaan elämäntarinaan. Tekijä on saanut käyttöönsä aiemmin julkaisemattomia asiakirjoja ja dokumentteja, jotka vahvistavat tulkintaa Chaplinista luokkaerojen tietoisena kriitikkona.

Peter von Baghin käsittelyssä mestarin työstä niin koomikkona kuin ohjaajana piirtyy moniulotteinen kuva. Tekijän innostus tarttuu helposti lukijaan ja houkuttelee tämän Chaplinin elokuvien äärelle.

koirien_maailmanhistoriaPetri Pietiläinen: Koirien maailmanhistoria (SKS)

Petri Pietiläisen Koirien maailmanhistoria on toisenlainen koirakirja. Paljon se kertoo koirista, mutta vielä enemmän ihmisistä: kulttuuristamme, uskonnoista, metsästyksestä, taiteesta ja kirjallisuudesta. Suhteemme koiriin ei ole pysynyt muuttumattomana, eikä se ole kaikkialla samanlainen. Koira kuvataan ainutlaatuisessa teoksessa sekä rauhan että sodan töissä, sekä ravinnon metsästäjänä että syötäväksi kasvatettuna. Milloin toista solvataan koiraksi, milloin toisen uskollisuutta verrataan koiraan ja koirat ovat rakkaimpia ystäviämme.

Koiran historia kivikaudesta avaruusaikaan on täynnä tarinoita, jotka elävöittävät Pietiläisen taiten kirjoittamaa kirjaa.

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: kirjallisuuspalkinto, Lauri Jäntin säätiö, tietokirjallisuus

Kommentit

Odotan suurella mielenkiinnolla myöhempää tutkimusta tämän palkitun tutkijavanhuksen toimintatapojen luonteesta omaa uraa luodessaan. Tove Jansson olikin jo kuollut, kun hän päätyi voittajan kirjaan. Onnittelut voittajille!

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *