Laura Lähteenmäki: Kaaso

Laura Lähteenmäki, KaasoLaura Lähteenmäki: Kaaso, WSOY, 2009

”He ovat tavanneet viikoittain, eikä Ilona osaa vastata kysymykseen muuta kuin että kiitos hyvin ja miten sinun. Hän astelee puomilla, jännittää vatsalihaksensa, katsoo liikkumattomaan pisteeseen ettei horjuisi, varoo ummistamasta silmiään, koska silloin hän kaatuu. Janita kertoo, miten hän on oivaltanut, että lähietäisyydelläkin voi tehdä kaikkea kivaa. Hän on käyskennellyt Kauppatorilla pajukori käsivarrellaan ja ostanut kantarelleja.”

Laura Lähteenmäki, jyväskyläläinen kirjailija ja kustannuspäällikkö, kirjoittaa kolmen kaasonpestin loukkuun joutuneesta Ilonasta, joka itse on sinkku. Sinkullahan on aikaa puuhata muiden hyväksi, joten Ilona puskee hartiavoimin töitä enemmän tai vähemmän läheisten morsiantensa eteen ja unohtaa miltei siinä sivussa omat tarpeensa, työnsä, huvinsa ja terveytensä. Suloisenpullukan pikkusisarensa, täydellisyyttä hipovan opiskelukaverinsa ja perhearkea viettävän lapsuudenystävänsä kaasona Ilonan kalenteri täyttyy hääpuvun sovituksista, karkkitalkoista, ruokalistan suunnitteluista ja hääpuheen kirjoittamisesta. Toiveita ja lupauksia kuiskaavien kahisevien helmojen seassa Ilona on edellisen talven ulkomailla viettänyt outolintu, jolla ei ole vakituista työpaikkaa, ei miestä eikä lasta – eikä hän ole menossa naimisiin.

Kirja avaa aiheen, joka koskettaa tavalla tai toisella lähes jokaisen naisen elämää. Lähteenmäki kuvaa välillä hauskasti ja hetkittäin ahdistavin tunnelmin, millainen vaihteluväli kaasoparan tunteissa voi olla. Kirjailija onnistuu luomaan lukijan eteen niin todellisen kuvan oman terveytensä uhalla moninkertaisista kunniatehtävistä lihasvoimin selviytyvästä kaasosta, että kirja täytyy lukea äkkiä loppuun. Muuten ei saisi tietää, kuka sanoo tahdon.

Kirjan henkilöt ovat niin äärimmilleen vietyjä, että niistä tulee miltei karikatyyreja. Voiko joku toisiaan venyä ihan noin pitkälle oman terveytensä kustannuksella? Ei kai kenenkään äiti nyt sentään noin ilkeä omalle tyttärelleen ole? Henkilösuhteet ovat silti kaikessa äärimmäisyydessään uskottavia.

Kirja sopii kaasolle lohdutukseksi, kun omat tunteet ovat ristiriitaiset. Morsiamelle muistutukseksi, että kohtuus kaikessa. Äidille, jolla on tyttäriä, jotta he saisivat olla omia itsejään – naimisissa, sinkkuina, avoliitossa tai miten vain. Kaasolle näyttämään, ettei juuri oma morsian ehkä olekaan niin hankala. Morsiamelle peiliksi, kun mietityttää, mitä kaasoilla voi teettää. Kaikille naisille, joiden elämää naimisiinmeno tavalla tai toisella koskettaa.

Ellit

 

Comments

Teksti:Anne
Avainsanat: Kaaso, Laura Lähteenmäki

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *