La dolce far niente – 5 vinkkiä hitaampaan elämään

Oikestaan vuosi alkaa elokuusta, luin lausahduksen Annasta. Päiviin tulee ryhtiä ja rutiineja. Kun aurinko ja rentoilu on tehnyt hyvää päälle ja kropalle, työhön jaksaa taas tarttua.

Lomani päättyy tänään, ja etsiydyin illalla Joutilaisuuden ylistys -kirjan (Basam Books, 2006) pariin pohtimaan onnistuneen hidastelun olemusta.

Tom Hodgkinson lupaa tarjota kirjassaan ohjeita oravanpöyrän vauhdin hiljentämiseen. Teoksen parasta antia ovat rehevät kirjalliset lainaukset. Ranskalainen filosofi Jean Baudrillard esimerkiksi kummeksuu hölkkäys-ilmiötä sanoen: ”Ainoa vertailukelpoinen ahdistus on sillä, joka syö yksin kaupungin sydämessä.”

Pian alkaa kuitenkin ärsyttää. Hodgkinson menee elämänfilosofiassaan hiukan liian pitkälle tyyliin ”velttoilu on yksilöllisen tahdon ilmaus sortoikoneistoa vastaan” tai ”kahvi sopii voittajille, pyrkyreille, teetä hylkiville, lounaan ohittaville, vastuuttomille kahmijoille, rahan riivaamille….” Ei työnteko nyt sentään ihan turhaa hommaa ole eikä joutilaisuudesta ole kokopäiväduuniksi.

Sitä paitsi rakastan sekä kahvia että teetä.

Jos minulta kysytään, onnellisuus piilee työstä nauttimisessa sekä siinä, että arkeen sisällyttää pieniä joutilaisuuden hetkiä. Hodgkinson kärjistää arvatenkin tarkoituksella, mutta häneltä voi löytää käypiä keinoja arjen huokoistamiseen.

Nämä viisi olen havainnut hyviksi:

1) Pyhitä ruoka, rauhoita lounashetki
2) Flaneeraa eli kävele päämäärättömästi…
3) Nuku – uni on elämän suurimpia nautintoja
4) Ensimmäisessä drinkissä työn jälkeen on mahtavaa taikaa
5) Lomaile! Lomat olivat aikanaan pyhimysten päiviä

Rauhaisia liikkeitä syksyyn, lukijat.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: elämäntaito, kesä, opas, sielu & ruumis, syksy, talous, tietokirja, työ, vinkit

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *