Kustantajat ja Helsingin Kirjamessut haluavat varmistaa Helsingin Kirjamessujen moniäänisyyden

kirjamessut

Helsingin Kirjamessut ovat yksi suomalaisen kirjallisuuden keskeisistä areenoista. Ensi vuonna esille nousee erityisesti venäläinen kirjallisuus ja kulttuuri, kun Venäjä on messujen teemamaana.

Suomalaiset kustantajat ja Helsingin Kirjamessut pitävät ensiarvoisen tärkeänä, että Helsingin Kirjamessuilla noudatetaan sananvapauden ja moniäänisyyden periaatteita. Lähes vuosittain ohjelmaa messuille on tuottanut PEN, joka on kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö. Ensi vuonna PEN on Helsingin Kirjamessujen yhteystyökumppani. Kustantajat uskovat, että PEN-organisaation asiantuntemuksella voidaan varmistaa, että kirjailijat eri puolilta Venäjän rikasta kulttuurikenttää saavat tilaisuuden tulla messuille esittelemään teoksiaan.

 ”Keskeisen toimintaperiaatteensa mukaisesti Suomen PEN suojelee ja puolustaa ilmaisunvapautta, kielellisiä oikeuksia, kulttuurista monimuotoisuutta ja vähemmistökieliä. Mikäli Helsingin Kirjamessuille 2015 luodaan tilanne, jossa Venäjän kirjallisuuden moniäänisyys tulee aidosti kuuluville ja jossa kielen ja kirjallisuuden merkityksestä keskustellaan vapaasti, Suomen PEN toimii kirjamessujen tukena järjestelyvaiheessa ja laatii messuille omaa ohjelmaa sananvapauden hengessä, kertoo Suomen PEN:in puheenjohtaja, kirjailija Sirpa Kähkönen.

Helsingin Kirjamessuilla esitellään ensi vuonna laajasti Venäjän kirjallisuutta.

”Kansainvälisissä mittauksissa Suomi sijoittuu sanavapaudessa maailman kärkeen. Olemme suunnannäyttäjiä ja meillä on siksi erityinen vastuu huolehtia siitä, että Suomessa järjestettävissä tilaisuuksissa kaikilla äänillä on mahdollisuus tulla kuulluksi”, toteaa Suomen Kustannusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Pasi Vainio.

Helsingin Kirjamessut järjestetään 22.–25.10.2015 Messukeskuksessa Helsingissä. Messukeskus järjestää tapahtuman Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton toimeksiannosta.

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Helsingin kirjamessut, Pasi Vainio, PEN, Sirpa Kähkönen, Suomen Kirjakauppaliitto, Suomen Kustannusyhdistys, Venäjä

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *