Kuka Mitä Häh 2010 herätti kiivasta keskustelua

Kuka Mitä HähKuka Mitä Häh 2010 – Tasavallassa kaikki hyvin? on vuosikirja vallan huipulta. Se sisältää tuppeensahattua faktaa kansakunnan kaapin alta, kulissien välistä ja isokenkäisten korvien takaa. ”Puppua”, kommentoi presidentti Tarja Halonen kirjaa MTV3:lle.

Kuka Mitä Häh kokoaa yksiin kansiin Suomen tasavaltaa kuohuttaneet merkittävimmät yhteiskunnalliset tapahtumat vuoden ajalta sekä näiden usein käsittämättömien tapahtumien syy- ja seurausvaikutukset ottaen huomioon myös kostean kesän ja runsaslumisen talven.

Yhtään hampaankoloa ei ole jäänyt kääntämättä tai tuoppia tyhjentämättä, kun toimituskunta on etsinyt ennen julkaisematonta materiaalia muun muassa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan ja presidentin yhteiskokouksista tai todisteita siitä, että Jeesus Nasaretilainen todellakin oli sosiaalidemokraatti. Kirjassa käsitellään niin Niinistön natsat, Tiitisen lista kuin EU:n namuviratkin.

Toimituskunta on saanut käsiinsä myös historiallisen selostuksen eduskunnan urheilukerhon kavallusmaailmanennätyksen synnystä sekä sykähdyttävän Kuningas lähtee Etelä-Afrikkaan viinejä ostelemaan -oopperan kantaesityksen libreton.

”Yritämme puhua niin totta kuin osaamme.”

Kirjan vankasta dokumentaarisesta otteesta vastaa kaksi tasavallan kokeneimpiin journalistisiin verikoiriin kuuluvaa rotuvaliota, joita ei kuitenkaan luonnevikojensa vuoksi voi suositella palveluskoirakäyttöön: Suomen Kuvalehden toimittaja Pekka Ervasti sekä MTV3:n politiikan ja taloustoimituksen päällikkö Timo Haapala. Kirjan esipuheessa Ervasti ja Haapala toteavat, että he ”yrittävät puhua niin totta kuin osaavat.” Poliittiseen satiiriin kuuluu faktan ja fiktion sekoittaminen – lukijan vastuulle jää erottaa, että missä vaiheessa raja ylittyy.

Kirjakauppa Suuri Kuu

 

Comments

Teksti:Johanna Oris

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *