Kristina Carlsonin romaani Herra Darwinin puutarhuri tavoittelee PN:n kirjallisuuspalkintoa.

Herra Darvinin puutarhuriKristina Carlsonin romaani Herra Darwinin puutarhuri on toinen suomalaisista Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto -ehdokkaista. ”Upeasti ajateltua ja kerrottua aatteiden historiaa”, kirjoitti Helsingin Sanomat Carlsonin romaanista.

Kristina Carlsonin romaani on intensiivinen kertomus pienestä kylästä ja sen asukkaista. Moniäänisen tarinan päähenkilöksi nousee herra Darwinin puutarhuri Thomas Davies, johon kyläläiset suhtautuvat epäilevästi. Darwin itse on paikkakunnan kuuluisuus, jonka luona käy vieraita Lontoosta asti ja jonka kylpyhuoneessa on dysh, ihmeellinen laite, joka suihkuttaa lämmintä vettä.

Kohtalo on koetellut puutarhuri Daviesia. Hänen vaimonsa Gwyneth on kuollut, tytär on toistaitoinen ja poika heiveröinen. Tiedetään, ettei puutarhuri usko Jumalaan, ja huhutaan, että hän aikoo tappaa itsensä. Hän jopa poltti kuolleen vaimonsa tammisängyn! Jumalattomuuden nimi on tiede, sanovat kyläläiset. Ja kun ihminen pystyttää itselleen uusia epäjumalia, siitä seuraa rangaistus.

”Kauneinta kasveissa on niiden äänettömyys. Toiseksi niiden liikkumattomuus, kirjoitin kun Gwyn kuoli, luen nyt, on ilta, kirjoitin epätieteellisesti, kun osanottokin jyrisi eikä hyvä tahto jättänyt rauhaan, suru painaa mutta se on kivi jonka kannan itse.”

Kristina Carlsonin kerronta hahmottaa eloisasti niin ihmisen mielenliikkeet kuin luonnon tapahtumat, sisäisen ja ulkoisen maiseman. Hänen teoksensa Maan ääreen sai Finlandia-palkinnon vuonna 1999.

Kirjakauppa Suuri Kuu

 

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: epäjumalat, jumala, kirjailija, kylpyhuoneet, Lontoo, puutarhurit, romaanit, tiede

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *