Kristina Carlson: William N. päiväkirja

William N. päiväkirjaan (Otava, 2011) mahtuu kokonainen aikakausi. Keskipisteenä 1890-luvun Pariisi, jossa ihmisiä puhuttavat tieteelliset harppaukset, modernin elon kiihtyvä tahti, sensaatiot – ja tietenkin ruoka! Kristina Carlson luo päiväkirjaromaanissaan valloittavaa ajankuvaa. Epookki piirtyy miljöömaalauksina suomalaistiedemiehen, William Nylanderin arkisten havaintojen kautta.

Kasvitieteen professori Nylander – joka eli aikanaan todellisen elämän – flaneeraa suurkaupungissa melko sujuvasti, mutta kokee itsensä sivulliseksi. Hän on teräväsanainen ja muutosvastarintainen; jotain kerrassaan liikuttavaa on siinä, miten Nylander puolustaa tutkimuskohteensa jäkälien tärkeyttä. Viimeisin rokotetutkimus taas on melkoista humpuukia.

Nylanderin happamahkot päiväkirjakirjamerkinnät ulottuvat kannanottoina nykypäivään. Hän murehtii rahalla ja viihteellä itseään turruttavien ihmisten pinnallisuutta ja on aiheellisesti huolissaan Pariisin ilmanlaadusta. Jäkälätkin ovat katoamassa.

Ja mitä hän ajattelee kirjoista! Niihin hän ei syvenny, sillä häneltä ”puuttuu mielikuvitus täyttää niiden käyttämien merkkien välinen tila todellisuudella ja erilaisilla tunteilla kuten toiset ihmiset ilmeisesti kykenevät tekemään”. Maalaukset taas ”ovat taideteoksina eri asia kuin romaanit ja musiikki, koska niitä ei tarvitse kuvitella”.

Nylanderin mielenmaisemassa siintää rahtunen avantgardismia, sillä hän ihailee aikanaan paheksuttua impressionistista maalaustaidetta. Liekö syy siinä, että hän näkee tasaisen kuvapinnan hajottamisessa yhteyttä mikroskooppityöskentelyyn.

Carlson on tehnyt vakuuttavan taustatyön, myös tyyli on kohdallaan. Kirjailija maalaa Nylanderista niin monisärmäisen hahmon, että tämä yksinäinen tiedemies ja hänen aatoksensa tarttuvat pysyvästi lukijan mieleen.

Lue myös Parnasson arvostelu Carlsonin kirjasta!

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: arvio, historia, kirjat, Otava, päiväkirja, romaani

Kommentit

Moi! Harmi jos jouduit säätämään kommentointia. Se voi muuten hyvinkin olla iPad! Sen tiedän, että samaa nimeä kun joku toinen ei voi käyttää. Täytyypi kysellä tarkemmin teknisiltä asiantuntijoilta! 😉

Minä muuten kirjoitin sinun sivuillesi tsemppiviestin viime viikolla, mutta tallennuin vain mystisenä ”vieraana” – sekin oli iPadistä….

Mutta pääasiaan: Carlson on tosi hieno. Mieletön sukellus 1800-luvun lopun kulttuurihistoriaan sekä kasa aforismeja! Me like.

tämä siis selvästi on luettava! 🙂 carlson on ollut mulla pitkään listalla ”kirjat, jotka luetaan kun ehtii keskittyä”. siis nyt.
ps. mulla jostain syystä tökkii kommentointi täällä aika pahasti – ensin en saanut käyttää nimeä ina edes vieraana kun sen on joku varannut, ja sitten ei hyväksynyt lilyn osoitetta ollenkaan, vaikka se on ihan oikein. eli nyt yritän saada kommenttia läpi neljättä kertaa.. 😉 voikohan johtua ipadista, onkohan saitti jo sille optimoitu?

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *