Koneen ruhtinas kertoo Pekka Herlinin kohutun elämäntarinan

Koneen ruhtinasYhden miehen tarina läpi koko pursuavan nuoruuden, aikuisiän saavutusten ja kansainvälisen menestyksen kautta vanhuuteen, sairauteen ja masennukseen asti. Aidon ja avoimen tarinan kertojina sekä perhe että läheiset työtoverit ja kollegat.

Ekonomi Pekka Herlinistä tuli Kone Oy:n toimitusjohtaja vuonna 1964. Hän oli vain 32-vuotias ja Kone oli vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa. Uhkarohkealla vedolla Herlin rakennutti uuden tehtaan, osti Pohjoismaiden johtavan hissialan firman ja lähti ensimmäisenä suomalaisena vetämään aidosti kansainvälistä liiketoimintaa.

Toimitusjohtaja Pekka Herlin oli ristiriitainen sielu: ujo, kunnianhimoinen, älykäs, luova ja kiivas. Hän oli liikemies, maanviljelijä ja purjehtija. Hän oli myös alkoholisoitunut ja ristiriitainen isä, joka jätti kuollessaan vuonna 2003 ison omaisuuden lisäksi lastensa välit rikki repivän perintöriidan.

Koneen ruhtinas käsittelee ensimmäistä kertaa avoimesti ja laajasti tämän monisärmäisen miehen elämää ja persoonaa. John Simon on tehnyt yli sata haastattelua ja perehtynyt sekä Koneen että Herlinin perheen arkistoihin.

Hyvinkin suorasukainen teksti valottaa Pekka Herliniä niin liikemiehenä kuin isänä. Yksi lapsista, Uuden Suomen kustantaja Niklas Herlin, jota myös on haastateltu kirjaa varten, antaa isästään kuvan todellisena hirviönä. Uuden Suomen blogissaan Niklas Herlin kommentoi tuoreeltaan isäkuvaansa mm. otsikoimalla juttunsa ”Pahan ihmisen seurassa”. Harvoin – jos koskaan – on saatu lukea näin kovaa tekstiä jo kuolleesta henkilöstä, saati sitten omasta isästä.

Niklas Herlin lopettaa juttunsa toteumalla, että ”Koneen ruhtinas – Pekka Herlinin elämä kannattaa lukea. ”Siinä on aika hyvää materiaalia suomalaisesta talouselämästä, olemattomasta yrityskulttuurista ja pahasta ihmisestä” ja ”ennen kaikkea: kirja on hyvin kirjoitettu”.

Amerikkalaissyntyinen John Simon työskentelee Kone Oy:n tiedotusosastolla.

 

Kirjakauppa Suuri Kuu

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Herlin, kirjat, kustantajat, liiketoiminta, maanviljelijät, masennus, Niklas Herlin, nuoruus, talouselämä, yrityskulttuuri

Kommentit

Kyllähän sen ”mainoskampanjan” nyt aloitti Niklas Herlin blogissaan eikä media tai kustantaja.

olispa pappa jättäny mulle niin paljon fyffee niin olisin
varmasti loppujenlopuksi kehunut maasta taivaisiin.
Aina sitä kärsii muutaman vuoden muutamalla miljoonalla eurolla

Herlinin sirarukset tekevät uroteon, kun uskaltava antaa näin kipeän asian julkisuuden riepoteltavaksi. Itseäni, alkoholistin aikuista lasta, lohduttaa tieto, että kyllä sitä ”paremmissakin piireissä” on vaikeuksia, vaikka ulospäin näytetäänkin täydellistä perhe-elämää. Pekka Herlin oli varmasti poikkeuksellisen lahjakas liikemies, mutta löytynee joka alalta työhönsä täysin keskittyviä ja perhettään tyrannisoivia vanhempia, yleensä miehiä. Kulisseja pidetään pystyssä useissakin perheissä, ulkopuoliset eivät vai tiedä vaikeuksista. Hieno, että nämä sisarukset uskalsivat kaataa kulissit!

Kyllä on nyt kustannusyhtiö osannut markkinointikanavia käyttää ja ilmeisesti rapsutella oikeita selkämyksiä kun tällainen määrä palstatilaa liikenee monta päivää peräkkäin jollekin yritysomistajan elämänkerralle.. bravo, luultavasti ilman tätä tutunkauppajulkisuutta olisi löytynyt jo ensi viikolla suomalaisen alelaarista heti ”kuusankosken aluehistorian” vierestä. Kyllä suomi on sisäsiittoinen ja pienen pieni maa.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *