Kohuttu kirjailija Karl Ove Knausgård Suomessa

Norjalainen Karl Ove Knausgård on kirjoittanut elämästään 3 500 sivua. Eilen luin niistä ensimmäisen. Taisin jäädä koukkuun: tuskin maltoin lähteä tapaamaan kirjailijaa, joka vierailee Suomessa. Norjassa hänen suorapuheiset omaelämänkerralliset romaaninsa osuivat suoraan hermoon.

Kaikki alkoi joitain vuosia sitten, kun Knausgård halusi purkaa tuntojaan isänsä kuolemasta. Lopulta paperille alkoi siirtyä koko Knausgårdin elämä. Omaelämänkerrallisia romaaneja on yhteensä kuusi, joista ensimmäinen Taisteluni (Like) on juuri julkaistu suomeksi. Nimi viittaa ironisesti Hitlerin teokseen Mein Kampf, mutta sisältö on aivan toista. Nimestä voi myös päätellä, että kirjailija ei ole mieltänyt oma eloaan kovin helpoksi.

Taisteluni alkaa siitä kun Knausgård on pieni poika ja pelkää isäänsä. Tämä oli autoritaarinen, jätti lopulta perheensä, alkoholisoitui ja kuoli pian sen jälkeen.

– Romaani kertoo sisäisestä todellisuudestani, jota muut eivät pysty näkemään, ystävällinen, mutta hieman väsyneen oloinen kirjailija sanoo Kampin Suomalaisessa kirjakaupassa. Välillä hän sukii kasvoiltaan pitkiä harmaita hiuksiaan, asukin on harmaa.

Kirjasarjan toisessa osassa Knausgård kirjoittaa rakkaudesta ja lastensa syntymästä, loppuosat ovat kronologiaa hänen elämästään. Mukana vilisee koko joukko kirjailijalle läheisiä ihmisiä. Tosielämän paljastuksista syntyi Norjassa iso haloo. Media ylitti raja-aitoja soittamalla Knausgårdin sukulaisille. Huomio paisui sellaisiin mittasuhteisiin, että Knausgård päätti lopulta muuttaa ruotsalaisen kirjailijavaimonsa ja lastensa kanssa eteläiseen Ruotsiin. Keskustelun rajuus hämmästytti.

– Mielestäni tämä osoittaa, miten valtava voima kirjallisuudella voi olla. Kirjasarja synnytti niin paljon väittelyä siitä mikä on oikein ja mikä väärin.

Sarjan kuudes ja viimeinen osa sitoo aiemmat yhteen. Teos julkaistaan Norjassa marraskuussa.

– Se kiteyttää, miten minusta tuli sellainen kuin olen tänään.

Mukaan mahtunee sekä kirjallinen menestys sekä arkielämä, jossa Knausgård ehtii huimasta kirjoitustahdista huolimatta hakea lapsensa tarhasta.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: elämäkerrat, ihmiset & ilmiöt, kirjailijat, kirjat, Like, romaani

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *