Kohukirja – WikiLeaks poltti omat näppinsä

Mustiin vaatteisiin ja partaan sonnustautunu Daniel Domscheit-Berg istahtaa harvalukuisen yleisön eteen Akateemisessa. WikiLeaks ei taida enää kiinnostaa massoja – vuotosivusto ja sen nokkamies Julian Assange kun roikkuivat lööpeissä iät ajat.

Näyttää käyneen kuten Domscheit-Berg pelkää: itse asia on hukkunut sivuston herättämään kohuun.

DOMSCHEIT-BERG on Suomessa kertomassa vasta käännetystä kirjastaan Wikileaks – Sisäpiirin salaisuudet (Tammi, 2011). Siinä saksalainen valottaa vuosiaan organisaatiossa, joka tuli tunnetuksi tietovuodoistaan. ”Kokemukseni maailman vaarallisimmista nettisivuista”, seisoo kirjan alaotsikossa.

WIKILEAKSIN kuningasidea oli räväyttää päättäjien ja yritysten salaisia asiakirjoja verkkoon koko maailman nähtäväksi. Temppu onnistui. Ja it-hommissa työskennellyt Domscheit-Berg löysi elämäntehtävänsä.

”Wikileaks oli parasta, mitä minulle oli siihenastisessa elämässäni tapahtunut.”

DOMSCHEIT-BERG kuvailee vieläkin innolla WikiLeaksin alkuaikoja. Motivoitunut – vaikkakin yllättävän pieneksi paljastunut joukko – uskoi parantavansa maailmaa päästämällä salaista tietoa päivänvaloon. Keulahahmona oli karismaattinen, australialaissyntyinen Assange.

ENSIMMÄINEN iso paljastus liittyi vuonna 2008 sveitsiläispankin veronkiertoon. WikiLeaks oli äkkiä otsikoissa. Vuonna 2010 sivustolle alkoi virrata lahjoituksia – ja kaikki muuttui.

”Kuljimme liian lujaa, teimme virheitä.”

Assange alkoi käyttäytyä itsevaltiaan tavoin. Hän uhkasi ylikuormittuneita työntekijöitään potkuilla ja jopa hengen menettämisellä, jos nämä kertoisivat ulkopuolisille organisaation sisäisistä asioista. Vain hypen nostattaminen oli enää tärkeää.

WIKILEAKSIN kakkosmieheksi kirinyt Domscheit-Berg jätti sivuston viime syksynä päädyttyään välirikkoon Assangen kanssa. Assange on tämän jälkeen ollut julkisuudessa muun muassa seksuaalirikosepäilyiden vuoksi.

”Julkaisumme ovat tärkeitä. Ne auttavat meitä tajuamaan, mitä maailmassa tapahtuu ja miltä diplomatian historia näyttää.”, Domscheit-Berg painottaa. Isoin kysymys on hänestä nyt se, miten estää WikiLeaksin esiin tuoman tiedon hautautuminen uusien päivänpolttavien puheenaiheiden alle.

WikiLeaksin todellinen merkitys paljastuu kenties vasta historjoitsijoille.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: Akateeminen kirjakauppa, ihmiset & ilmiöt, internet, kirjat, kritiikki, media, politiikka, tietokirja, uutuusteos

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *