Kohtaamisia: Miika Nousiainen

Rauhallinen, vaatimaton, vakava. Näin kuvailisin kirjailija Miika Nousiaista – vaikka hän onkin huumoriveikon maineessa. Uutuuskirjassaan Metsäjätti (Otava) Nousiainen on myös vakavilla vesillä: romaani käsittelee metsäteollisuuden murrosta. Tapasimme Nousiaisen kotikulmilla Helsingin Hakaniemessä ja pohdimme, onko politiikka palannut proosaan.

 

Nousiainen ei tähän osaa heti vastata.

– Aihe on ollut minulla päässä niin kauan. En päättänyt, että nyt tehdään tämmöinen kirja. Enkä tiedä onko kirjani poliittisempi kuin aikaisemmatkaan, Nousiainen pyörittelee. Sanat tippuvat hiljakseen.

Synkät uutiset metsäteollisuudesta, voikkaat, kemijärvet ja heinolat, antoivat kuitenkin kirjoitustyöhön lisää materiaalia.

Silti Metsäjättiä lukiessa naurattaakin. Nousiainen kärjistää osuvasti piskuisen teollisuuskaupungin Törmälän eroa Helsinkiin. Pääkaupungin kylterit ovat aivan toiselta planeetalta kuin tehtaanpojat.

– On ollut niitäkin, joiden mielestä kirja hauska. Hyvä että olisi molempia! Nousiainen sanoo. Pääasia on, että kirja herättää tunteita.

Metsäjätissä on Nousiaisen aiempien romaanien tapaa ripaus hänen omaa elämäänsä. Kirjailija syntyi ja kasvoi vaneritehdaspaikkakunnalla. Tutut aiheet helpottavat Nousiaisen mukaan kirjoittamista, mutta taustatyötä pitää silti tehdä.

– Lueskelin metsäteollisuuden historiaa ja patruunojen tekemisiä, kävin tehtailla tapaamassa ihmisiä, kiertelemässä ja kuulostelemassa. Katsomassa ihan sitä tekniikkaakin; miltä se nykyään näyttää. Onhan se sellaista tulisilla hiilillä elämistä nykyään. Kukaan ei voi olla varma mistään, Nousiainen maalailee.

Taitaa olla tätä nykyä sama kaikilla aloilla.

Romaanin Törmälä on synkkä paikkakunta, jossa vallitsee lannistunut mieliala. Se on kuin kooste suomalaisista pikkukaupungeista. Kirjan päähenkilön tehtäväksi lankeaa matkata vanhaan kotikaupunkiinsa ja järkeistää tehtaan toimintaa. Se ei onnistu ilman piinaavaa eettistä puntarointia. Nousiaiselle irtisanojatkin ovat ihmisiä. He joutuvat vastentahtoisesti tekemään raskaita päätöksiä.

– Sellainen realistisuus sekä hyvässä että pahassa on tärkeä osa koko suomalaisuutta.

Utelen, onko seuraava romaanin aihio jo kytemässä. Vastaus yllättää.

– Nämä kolme aihetta ovat olleet päässäni niin kauan, että saa nähdä keksinkö enää mitään, Nousiainen sanoo ja viittaa aiempiin teoksiinsa Maaninkavaaraan ja Vadelmavenepakolaiseen.

Tänä syksynä hän käsikirjoittaa hittisarja Putousta.

– Se on paljon sosiaalisempaa ja siinä mielessä ihan hyvää vaihtelua.

***
Finnish author Miika Nousiainen has written a novel on changes of the Finnish forestry industry and workers faced with layoffs. I met with Nousiainen to discuss the book and it’s critisism towards the market economy.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: henkilökuvat, kohtaamisia, kritiikki, Nousiainen Miika, Otava, romaani, yhteiskunta

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *