Kohtaamisia: Brittikirjailija Marina Lewycka

Yhtenä yönä muutama vuosi sitten jurnutin bussissa Puolan ja Ukrainan rajamailla. En saanut nukutuksi, joten uppouduin Marina Lewyckan tarinaan Traktorien lyhyt historia ukrainaksi (Sammakko). Kokemus jäi mieleen: tutustuin viikon ajan Ukrainan lähimenneisyyden kipupisteisiin. Ukrainalaissyntyinen brittikirjailija antoi niille hienon kaunokirjallisen tulkinnan. Kuinka sattuikaan, pääsin Lewyckan kanssa juttusille Turun kirjamessuilla.

 

Lewycka vieraili Suomessa kertomassa uutuuskirjastaan Meidät kaikki on tehty liimasta (Sammakko). Se innosti Lewyckaa messulavalla haastatellutta ex-kansanedustajaa Janina Andersonia.

– Kirjassa mennään syvälle inhimillisyyteen. Jokaisen, joka aikoo mennä mukaan politiikkaan, pitäisi lukea se, Anderson hehkutti.

Teoksen nimestäkin voi päätellä, että se kertoo kaikesta, mikä meitä ihmisiä yhdistää ja erottaa. Kimmoke syventyä aiheeseen syntyi Lewyckan matkustellessa Lähi-idässä. Hän alkoi tosissaan pohtia, mistä kiistat alkavat.

– Konflikti aiheutuu usein kovin pienistä asioista, Lewycka sanoo. Hänen kirjassaan se alkaa hammasharjatelineestä.

Lewycka haluaa auttaa ihmisiä ymmärtämään konflikteja sekä paikata aukkoja nuorten historian tiedoissa. Lukijapalaute kuuluu usein: kiva kun kerroit!

– Halusin olla kirjailija pienestä saakka, Lewycka sanoo ja kurottaa kädellään kohti lattiaa. Haaveen toteuttaminen kesti kuitenkin pitkään: esikoisteos syntyi vasta, kun hän ehti täyttää 57 vuotta.

Ukraina valikoitui esikoisen aiheeksi, koska Lewyckan vanhemmat ovat sieltä kotoisin. Hän itse syntyi pakolaisleirillä Saksassa, mistä perhe muutti Britanniaan.

Lewyckan tyyli on kirjoittaa ihmisten kautta poliittista historiaa – huumoria unohtamatta.

– Elämä on kovin lyhyt! Emme halua ajatella vain vakavia. On hyvä, että kirjoissani on tasapainoinen asetelma. Muuten tuntuu siltä kuin söisi kermakakkua ilman pääruokaa.

– Jos kirja on tylsä, ihmiset jättävät sen.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: historia, kirjailijat, kirjamessut, kohtaamisia, Lewycka Marina, politiikka, romaani, Sammakko, tapahtumat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *