Kirjoja, ruusuja ja esikoisia

Kirjan ja ruusun päivän teltassa kirja irtosi halvalla ja ruusutkin olivat reilua kauppaa.

Otin ohjelmatärpiksi esikoiskirjailijat. Lavalle nousivat Saara Henriksson, Pia Pesonen ja Kati Saurula.

Henrikssonin Moby Doll -romaanissa nuori musiikinopiskelija jäljittää lapsuudessaan kuulemansa sävelmän valaiden pariin. Pesosta ja Saurulaa yhdistävät Neuvostoliitto ja Kekkosen aika. Kaikille esikoisen tehtailu on ollut vuosien työ.

Henrikssonin mielessä siinsi aluksi kuva naisesta laivan kannella.”On sattumien summa, että mielessäni ollut tarina päätyi juuri tällaiseen muotoon”.

”Kirjoitin kirjan kokonaan yöllä. Silloin barrikaadit ovat matalalla. Mitään suunnitelmaa ei ollut ja juonikin vaihtui matkan varrella. Sitä vaan kirjoitti ja kirjoitti.”, Saurula kertoi.

Saurula kuvaa Koiruohon kaupungissa (Arktinen Banaani) ydinkatastrofin vaikutusta yhden perheen elämään. Hän innostui aiheesta nähtyään netissä kuvia hylätystä neuvostokaupungista. Japanin katastrofi teki kirjasta traagisen ajankohtaisen.

Pesosen Urho Kekkonen Straße (Teos) on kokoelma surkuhupaisia tarinoita Lapista ja Kekkosesta.

”Nauru on iso asia. Teokseni pyrkii suurmiesmyytin kaatamiseen, vaikka se kertookin Lapin ihmisistä.”

Yhdessä tarinassa pöllö kaverinaan asusteleva poikamies on saanut kirjallisen lupauksen Kekkoselta siitä, että järven pinta ei nouse – totuus on kuitenkin toinen. Tarinat eivät pelkästään naurata: meno Pesosen Lapissa on ankaraa ja äkkiväärää.

”Kieli on niin loppuun asti vietyä, että se voi olla joillekin raskasta.”


Pesosen seuraavan teoksen näyttämöt ovat kuulemma kaukana Kekkosesta, Euroopan punaisten lyhtyjen alueilla.

Törmäsin tuttuun kampanjaan…

Aamusta saakka liikkeellä ollut kirjaväki piti tiskin takana häärineen Jaana Airaksisen kiireisenä. Etenkin tietokirjat ja elämänkerrat olivat käyneet kaupaksi.

Hyvä päivä kirjalle.

 

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: historia, ihmiset & ilmiöt, kirjailijat, kirjakauppa, kirjankustannus, kirjat, musiikki, politiikka, tapahtumat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *