Kirjatrendit 2012


Mitä luetaan tänä vuonna – ja miten? Pyysin neljää kirja-alan asiantuntijaa kurkistamaan kristallipalloon. Tässä poimintoja.

 

Antti Kasper
Kaunokirjallisuuspäällikkö, Otava

”Vuosi 2012 tulee olemaan etenkin kotimaisen kaunokirjallisuuden vuosi. Vuotta leimaavat vahvat, omaääniset esikoiskirjailijat. Ulkomaisella puolella kevään kohokohta on Jeffrey Eugenideksen uuden romaanin ilmestyminen suomeksi. Yhdeksän vuoden odotus palkitaan – Middlesexin kirjoittajan uusi romaani totisesti lunastaa odotukset: huumorin siivittämä kolmiodraama kysyy, onko 1800-luvun suurten romaanien rakkautta enää olemassa.

Ajankohtaiset, puhutut ja tässä hetkessä kiinni olevat aiheet kiinnostavat kaunokirjallisuudessa. Esimerkiksi kulttuurien kohtaamiseen, Lähi-itään, tasa-arvoon ja sukupuolten välisiin valta-asetelmiin liittyvät kysymykset ovat pinnalla.

Sähkökirjojen lukeminen varmasti kasvaa, mutta suurta läpimurtoa ei ole luvassa: suomalaiset haluavat lukea kirjansa painettuina eikä lukulaite tai taulutietokone kulu joka lukijan kädessä tänäkään vuonna.”

Katri Wanner
Kirja-alan ja viestinnän monitoiminainen

”Islanti, etnografia ja folklore ovat nousevia teemoja. Samoin äärimmäiset olosuhteet ja seudut, Siperia, sota ja dystopiat sekä Itä-blokin ns. pysähtyneisyyden aika.

Odotan Islannin kirjallisuuden maihinnousua. Meillähän on islannin taitajia, esim. Raumalla asuva kirjailija ja suomentaja Tapio Koivukari.”

Annamari Arrakoski-Engardt
Akateemisen kirjakaupan toimitusjohtaja

”Keväällä on paljon kotimaisia esikoiskirjailijoita. Jos syksy on vuoden 2011 kaltainen, tulee vuodesta 2012 esikoiskirjailjoiden vuosi. Se, miten me alalla saamme heitä tehtyä tunnetuiksi, on varmastikin yksi vuoden urakoista.

Dekkarit jatkavat menestyksekästä kulkuaan edelleen, samoin maailmankirjallisuuden suuret nimet. 

Sähkökirjan käyttö varmasti laajenee, mutta se ei vielä tule olemaan myynnillisesti merkittävä kirjaformaatti – ainakaan kotimaisissa teoksissa. Ulkomaisten kirjojen ostaminen sähkökirjoina varmasti kasvaa nopeammassa vauhdissa kuin kotimaisten kirjojen.”

Jenni Saarilahti
Kirjabloggaaja/Lily.fi

”Ennustan, että edelleen julkaistaan paljon kotimaisia esikoisia, ja että kotimaisten romaanien aihepiirit laajenevat: kaikki suomalaiset kirjat eivät ole enää leimallisesti ”suomalaisia”. Vuoden puhutuin kotimainen tulee olemaan syksyllä ilmestyvä Sofi Oksasen romaani.

Sähkökirjat yleistyvät vähitellen, on Twitter- ja muita nettikirjoja sekä yhteisöllisiä kirjoitushankkeita. Formaatit ovat kiinnostavia, mutta toivon, että pääpaino pysyy edelleen sisällössä, ei muodossa.

Uutuuksien ohella luetaan klassikkoja, sillä niitä saa usein ladattua ilmaiseksi lukulaitteelle. Toivon sähköisten kirja-arkistojen rohkaisevan ihmisiä tutustumaan myös vanhempiin teoksiin.”

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: bloggaus, blogit, kirjakauppa, kirjankustannus, lukeminen, trendit, uusi vuosi

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *