Kirjasuositukset: Sana Krasikov, Claes Andersson, Philip Roth

Särkyvää

Sana Krasikov, vielä vuosi

Sana Krasikov: Vielä vuosi, suom. Helene Bûtzov (Siltala)

Sana Krasikov on syntynyt Georgiassa ja asuu nykyisin Yhdysvalloissa. Siinä yksi syy siihen, että hän niin hienovireisesti kuvaa niiden ihmisten elämää, jotka ovat muuttaneet Yhdysvaltoihin Neuvostoliiton hajottua.

Yhteiskunnallisissa mullistuksissa ihminen joutuu koville ja suhteet särkyvät. Novelleissa ei ole mitään liikaa, eikä mitään liian vähän. Ne ovat teräviä ja oivaltavia. Krasinov on tasaisessa kiitovauhdissa novellien mestariksi. 
 

 

 

 

 

Sydänääniä

Claes andersson, Jokainen sydämeni lyönti

Claes Andersson: Jokainen sydämeni lyönti, suom. Liisa Ryömä (WSOY)

Monessa mukana olleen ja lahjakkaan Claes Anderssonin elämästä on kiinnostavaa lukea.

Andersson jäsentää elettyjä vuosiaan sievistelemättä, rehellisesti. Menestysten, saavutusten ja lahjakkuuden takana on myös ahdistusta ja epäonnistumisia, mutta kuten hän itse sanoo, ilman niitä ei olisi myöskään iloa ja onnea.

Erityisen sykähdyttävää on näinä aikoina lukea ihmisestä, jolla on ihanteita ja jolla on edelleenkin sydän paikallaan, vaikka hieman rikkinäisenäkin. 

 

 

 

 

Häikäisee

Philip Roth, Tuohtumus

Philip Roth: Tuohtumus, suom. Arto Schroderus (WSOY)

Olen hullaantunut Philip Rothin äkäiseen ja irstailevaa vanhukseen, josta hän niin mehukkaasti kirjoittaa Haamu poistuu -romaanissaan. Siksi tartuin epäillen uusimpaan romaaniin Tuohtumus.

Epäily häipyi ensimmäisillä sivuilla, sillä niin ovelasti Roth vie nuoren Marcus Messnerin maailmaan, jonka kohtaloksi muodostuu Korean sota. Taitavasti Roth toteaa romaanissaan, että suurimmilla peloilla on taipumus toteutua ja että pelko, jota kuvittelemme pakenevamme, onkin edessämme. 

 

 

 

Ulla Janhonen
Anna-lehti

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Claes Andersson, Jokainen sydämeni lyönti, Philip Roth, Sana Krasikov, Tuohtumus, Vielä vuosi

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *