Kirjasuositukset: Märta Tikkanen, Monika Fagerholm, Helena Sinervo, Raija Oranen,

Taiteilija-avioliitosta, runoilijan hulluudesta, 70-luvun itsepetoksesta ja hulvattomasta sinkkuelämästä.

Rakkautta ja taiteilijaelämää

Märta Tikkanen, KaksiMärta Tikkanen: Kaksi – Kohtauksia eräästä taiteilija-avioliitosta (Tammi)

Märtä Tikkasen omaelämäkerrallinen romaani on elegantisti kirjoitettu kuvaus kahden taiteilijan kolmekymmentävuotisesta avioliitosta. Henrik Tikkanen oli menestyvä kirjailija, ja nelihenkisen perheen huomion keskipiste. Märtan harteille jäi arjen pyörittäminen ja leipätyössä käyminen, kirjoittamaan hän ehti vain yöunien kustannuksella. Vuosien myötä Henrikin alkoholiongelma paheni. Kuitenkin kaikista ongelmista huolimatta Märtan ja Henrikin liitto kesti. Kohtauksia eräästä taiteilija-avioliitosta on hieno kuvaus rakkaudesta.

Lue muut arviot kirjasta.

 

Tyttöjen elämästä

Monika Fagerholm, Amerikkalainen tyttöMonika Fagerholm: Amerikkalainen tyttö (Teos)

Suomenruotsalainen Monika Fagerholm on yksi kiinnostavimmista nykykirjailijoista. Läpimurtoteos oli Ihania naisia rannalla, jota seurasi ristiriitaisen vastaanoton saanut Diiva. Fagerholm on taitava kertoja, joka kuvaa naisia ja tyttöjä äärimmäisen feminiinisesti ja samalla hän ravistelee naisiin liitettyjä stereotypioita. Amerikkalainen tyttö on ensimmäinen osa trilogiasta; salaperäinen, kiehtova ja älykäs.

 

 

 

Runoilijan yksinäinen mieli

Helena Sinervo, Runoilijan talossaHelena Sinervo: Runoilijan talossa (Tammi)

Finlandia-palkittu runoilija Helena Sinervo on tarttunut toisen runoilijan elämään. Upea ja sykähdyttävä kirja Eeva Liisa Mannerista on sukellus yksinäisyyteen, hulluuteen ja runouteen. Sinervo on ottanut kirjassaan lähtökohdaksi Mannerin psykoosin, johon tämä sairastui asuessaan Espanjassa. Fiktion ja faktan välimailla liikkuvaa kirjaa ei voi ehkä ottaa ihan kirjaimellisena kuvauksena Mannerin elämästä, vaan pikemmin kyse lienee Sinervon tulkinnasta. Mutta mielen sisäisiä maailmoja tuskin muuten voi kuvatakaan kuin fiktion keinoin.

 

 

 

Seitsemänkymmentäluvun intohimoista

RAija Oranen, Kohtauspaikka MarinadRaija Oranen: Kohtauspaikka Marinad (Teos)

Kohtauspaikka Marinad on Orasen analyysi seitsemänkymmentäluvusta: rakkaudesta, vakoilusta, petoksesta ja nuoruuden idealismista. Kirjassa eletään 90-lukua. Päähenkilö Nora tapaa entisen miehensä, Johanneksen, joka jätti hänet ja lapsen sanaakaan sanomatta 15 vuotta aiemmin. Nyt vasta Noralle selviää, että Johannes oli ja on yhä edelleen vakooja. Johanneksen puheista alkaa hahmottua aivan uudenlainen kuva ” kommunismin kultaisesta seitsemänkymmnetäluvusta”. Nuoruuden idealismi alkaakin näyttäytyä itsepetoksena, ja Nora joutuu punnitsemaan koko elämänsä uudelleen.

 

 

Tyyne Pennanen
Ellit

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Helena Sinervo, Märta Tikkanen, Monika Fagerholm, Raija Oranen

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *