Kirjasuositukset: Mari Jungstedt, Philippe Claudel, Árni Thórarinsson,

Ei aivan terässä

Mari Jungstedt, Muurien kätköissä

Mari Jungstedt: Muurien kätköissä, suom. Leena Peltomaa (Otava)

Onkohan Mari Jungstedtin tahti ollut liian kova, sillä uusin dekkari ei yllä edellisten tasolle – tosin kelpo kesäviihdettä tämäkin on. Taas ollaan iki-ihanassa Gotlannissa samojen sympaattisten päähenkilöiden ja näiden ongelmien kanssa. Tarina on näppärä: taidegalleristi löytyy murhattuna, minkä jälkeen yllättävien rakkaussuhteiden verkosto alkaa selvitä. Mutta mitä pitemmälle tarinaa lukee, sitä enemmän se alkaa maistua hieman väkisin väännetyltä.
 

 

 

 

 

Sivullinen

Philippe Claudel, Varjojen raportti

Philippe Claudel: Varjojen raportti, suom. Ville Keynäs (Otava)

Philippe Claudel on kehittänyt itselleen oman äänen, joka vangitsee tässä, kuten hänen edellisessäkin romaanissaan Harmaat sielut. Claudel kirjoittaa viiltävän koskettavasti sivullisuudesta ja syyllisyydestä. Pikkukylä ei hyväksy kylään saapuneen vieraan erilaisuutta ja hänet halutaan sieltä pois. Tarina on pakahduttavan surullinen ja julmuudestaan huolimatta äärettömän kaunis. Kirja pakottaa pohtimaan, mikä on pahuutta ja mikä oikeudenmukaisuutta.

 

 

 

 

Huumorimies

Árni Thórarinsson, Ylitse muiden

Árni Thórarinsson: Ylitse muiden, suom. Seija Holopainen (Bazar)

Tässä dekkarissa ilahduttaa huumori; se on terävän pisteliästä ja rouhevan sarkastista. Päähenkilönä on iltapäivälehden keski-ikäinenrikostoimittaja Einar, joka lähetetään Reykjavikista maaseudun pikkukaupunkiin kasvattamaan lehden levikkiä. Sitten alkaa tapahtua; nainen kuolee työpaikan virkistysretkellä, lukiolainen löydetään murhattuna. Ahdistusta, huumeita ja rasismia on ilmassa. Hyvin kirjoitettua tarinaa ja jouhevaa dialogia on nautinto lukea. Einarin seura on niin rattoisaa, että hänet tapaisi mielellään uudelleen.

 

 

Ulla Janhonen

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Árni Thórarinsson, Mari Jungstedt, Muurien kätköissä, Philippe Claudel, Varjojen portti, Ylitse muiden

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *