Kirja on kuitenkin pop!

Suomalainen kirjakauppa Kampin-myymäläAURINKO paistaa konttorin ikkunan takana, mutta mielen vetää matalaksi Hesarin uutinen siitä, että kirjastoissa kävi viime vuonna entistä vähemmän porukkaa.

Jutun kuvassa Tintti-sarjis versoaa orpona kirjalaarista. Kuvateksti kiteyttää sanoin: Lapset pelasivat tietokonepelejä ja surffasivat netissä Kannelmäen kirjaston lastenosastolla. Kirjastojen käyttö väheni viime vuonna noin kolme prosenttia.

”Onko kirja liian hidas media?”, kysyy aiheesta Suomen kirjastoseuran fiktiotyöryhmän puheenjohtaja ja palvelupäällikkö Kaisa Hypén Turun kaupunginkirjastosta.

Monelle kirja on käynyt vähän verkkaiseksi. Netti ohjaa lukemaan poukkoillen ja lyhytjännitteisesti, aikasyöppö televisio hoitaa loput.

TOISAALTA hitaudella on tässä yhteydessä toinenkin ulottuvuus: kirjastojen lainamäärien pudotus johtuu myös siitä, että uutuuksia ei ole tarjolla riittävästi. Kysytyimpiin kirjoihin on monilla paikkakunnilla kuukausien jonotusajat, joten kirja hankitaan helposti muualta.

Täytyy tunnustaa, että en juuri edellä mainitusta syystä liiemmin käy kirjastossa. Kuka eduskuntavaaliehdokas siis lupaisi lisää rahaa kirjastojen hankintakirstuihin? Tai kirjojen ostosta kotitalousvähennystä? Rakastammehan myös kirjashoppailua ja sitä, että kaikki uutuusihanuudet saa omakseen ihan heti.

EN kuitenkaan ole kirjan puolesta huolissani. On kidlittiä ja chicklittiä ja kirjat – sekä kirjailijat – ovat ehkä seksikkäämpiä kuin koskaan. Lukupiirejä syntyy kuin sieniä sateella ja slow reading -liikekin on laitettu alulle. Lukekaapas tämä Imagen artikkeli, jos ette siihen ole vielä perehtyneet.

P.S. Oheisessa kuvassa Suomalaisen kirjakaupan uusitun Kampin-myymälän ikkuna. Kävin juhlimassa reilu viikko sitten myymäläavajaisia – juttua tulossa tällä viikolla teemalla ”Teosta kuuntelemssa”.

 

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: kirjakauppa, kirjankustannus, kirjastot, kirjat, lehdet, lukeminen

Kommentit

Minäkään en juuri käy kirjastoissa ja syy on sama kuin sinulla Noora. En jaksa odottaa jotain haluamaani kirjaa vaikkapa puolta vuotta. Jos en itse syystä taikka toisesta voi kirjaa ostaa, kyselen kavereilta, ja usein saankin kirjan huomattavasti nopeammin käsiini näin.

Kiitokset myös Imagen linkistä!

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *