Kirja, kohu ja avioliiton kurjuus

Tämän kevään kohutuin kirja lienee Panu Rajalan Lavatähti ja kirjamies (Wsoy 2013), joten pakkohan se oli lukea. Vipinää kun on elämässä aina liian vähän.

Panu Rajalan avioliitostaan laulajatar Katri Helenan rinnalla kirjoittama kirja on herättänyt suuria intohimoja, jopa niiltä, jotka eivät ole kirjaa edes lukeneet.

Panu Rajalan kimppuun on usutettu lehtikommenteissa lähes jokainen Katri Helenan tuttava, mutta kuten arvata saattaa Panu Rajalalle ei ole puolustajia ilmaantunut.

Herra Katri Helenan ja prinssipuolison kun olisi pitänyt ymmärtää pysyä hiljaa, vaikka Rajalalle ivailtiin Katri Helena -musikaalissa. Tuosta musikaalista Rajala kimmokkeen kirjaansa saikin. Kostosta kai yllättävän moni asia saa alkunsa halusi sitä tai ei.

Lavatähdestä ja kirjamiehestä on tullut kirjallisuuden skandaalilehdistö. Kukaan ei myönnä niitä lukevansa, mutta tietää kyllä, mistä ne kirjoittavat. Kiinnostuksesta kirjaan kertoo sekin, että pääkaupunkiseudun kirjastoissa lukuvuoroaan odottaa satoja kiivaita lainaajia. Juorut, erot ja skandaalit kiinnostavat, vaikka itseään tiedostavana pitävät ihmiset eivät sitä itselleen myönnä.

Usea on kysynyt, miksi Rajalan on kirjoittanut tämän kirjan. Rajalahan kirjoittaa vaimoistaan jo toista kertaa. Harva kuitenkaan muistaa, että moni kirjailija käyttää lähipiiriään armotta hyväksi kirjoissaan. Rajala tekee sen vain oikeilla nimillä.

Moni on sanonut, että kirja on kevään tehokkaimmin markkinoitu kirja. Sitä se onkin. Harva kirja pysyy päiviä, ellei viikkoja iltapäivälehtien lööpeissä. Siihen toki tarvitaankin kaksi julkkista, jo aikanaan kohuttu rakkaus ja ero. Vanhana kettuna Rajala onkin ujuttanut kirjaansa muutamia täkyjä, joihin hänen on täytynyt tietää lehdistön varmasti tarttuvan. Ja kun Katri Helena ei kommentoi Rajalan väitteitä, kohu on valmis.

Itse en kirjasta raivostunut, mutta ymmärrän kyllä hyvin, jos Katri Helena siitä raivostui. Mitään järisyttävän intiimiä Rajala ei mielestäni paljasta, ainakin jos puhutaan niistä asioista mitä tapahtuu makuuhuoneissa. Henkisesti hän kyllä riisuu Katri Helenan aika alastomaksi.

Pyhimysmäisen imagon omaavaa Katri Helenaa pöllyytetään oikein kunnolla. Alun herttaisesta suomiblondista kasvaa miestään alituiseen sättivä ja aliarvioiva pirttihirmu. En tosin tiedä, käykö näin jokaisessa avioliitossa, minulla kun ei ole sellaisista kokemusta.

Rajala maalaa laulajattaresta kuvan hallitsevana, mustasukkaisena ja ehdottomana ihmisenä. Asioiden täytyy mennä kun vaimo haluaa ja kun käy ilmi, ettei miehen kasvatus onnistu, eroa kohti käydään. Kuvaus avioliitosta on kirjan loppua kohden todella ahdistava ja jopa yksioikoisen kostonhimoinen.

Toisaalta elämme nykyisin sellaisessa maailmassa, että jos joku naiskirjailija olisi vastaavan kirjan kirjoittanut tympeästä avioliitostaan, olisi häntä suitsutettu ylistävin sanoin, mutta kun kyseessä on ikääntynyt naistenmies Rajala, luvassa oli julkinen ristiinnaulitseminen.

Puutteistaankin huolimatta kirja on hyvä avioliittokuvaus ja todistaa sen, että liian erilaisten ihmisten ei koskaan pitäisi lyödä hynttyitä yhteen. Erilaisuus, mikä alussa viehättää, kääntyy itseään vastaan. Boheemin ja seurallisen vilkkusilmän kuten Rajalan ei ehkä olisi koskaan kannattanut seurustella kotonaviihtyvän ja pedantin Katri Helenan kanssa.

Rajalaa on myöskin vaikeaa tuomita, jos hän ei jaksanut ymmärtää Katri Helenan kuolleelta mieheltä saamia viestejä. On hankalaa olla avioliitossa, jos toinen on sielussaan yhä liitossa toisen kanssa.

Lavatähdessä ja kirjamiehessä on koko kirjan ajan surullinen pohjavire ja tietty kohtalonomaisuus. Vaikka ei olisi tiennyt Rajalan ja Katri Helenan eroavan, ei siltä tunteelta voinut välttyä heti ensimmäiseltä sivulta lähtien. Kirja antaa kasvot myös keski-ikäisen miehen yksinäisyydelle, jota ei edes kansakunnan ykkössuosikki kyennyt täyttämään. Vastarannan opettajatar kylläkin.

Lavatähti ja kirjamies jää tuskin klassikkona elämään, kirjana se ei kuitenkaan ole mielestäni heikoimmasta päästä. Paljon huonomminkin kirjoitettua on päässyt kustantamojen tiukan seulan läpi. Sisällöstä voi jokainen tehdä itse omat johtopäätöksensä. Kirjallisuudelle on tänä päivänä jo saavutus, jos jotain kohua ylipäätään syntyy.

Comments

Teksti:Esa Pesonen
Avainsanat: Katri Helena, Lavatähti ja kirjamies, Panu Rajala

Kommentit

Noi ei tuo Rajalakaan suurta vaikutusta tee. Minusta on aika epämiellyttävää, että ihminen alkaa riipiä päättynyttä parisuhdettaan julksuudessa tällä tavoin. Tosin Rajala saanee aika hyvin rahaa tuosta jossain tietokirjaksikin nimetystä opuksestaan. Ja sitä janoamaansa julkisuutta.

Olen aina inhonnut Katri Helenaa. Ilolla siis luin tämän postauksen! Voin hyvin uskoa että KH on tuollainen mitä Rajala kertoo. Tämä ”sinivalkoinen, herttainen ja puhtoinen” Heluna ei ole koskaan vakuuttanut minua yhtään mistään… Ehkä meidän auramme eivät sovi yhteen.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *