Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa kestomenestys Suomessa

Khaled HosseiniTämän jälkeen eivät uutisotsikot koskaan enää näytä samalta.” – Charlotte Observer

Unohtumaton tarina Tuhat loistavaa aurinkoa (A Thousand Splendid Suns) kahden naisen kohtalosta ja ystävyydestä sotien haavoittamassa Afganistanissa on ollut Yhdysvalloissa kymmenen eri bestseller-listan kärjessä. Ensimmäisen viikon aikana teosta myytiin ennätysmäiset 1,2 miljoonaa kappaletta.

Mariam on vain 15-vuotias, kun hänet lähetetään Kabuliin ja naitetaan itseään kolmekymmentä vuotta vanhemmalle Rashidille. Hän aloittaa uuden elämänsä toiveikkaana, mutta vuosien kuluessa burqa kätkee alleen niin nöyryytykset, mustelmat kuin hiipuvan toivon lapsesta. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin Kabulissa riehuvat taistelut murskaavat myös nuoren ja rakastuneen Lailan haaveet tulevaisuudesta. Hänestä tulee Rashidin toinen vaimo. Afganistanilaisnaisen kohtalosta määräävät miehet, sota, talibanien hirmuhallinto. Mutta Mariamin ja Lailan välille kasvaa ystävyys, joka on kaikkia näitä vahvempi – ja joka saa heidät yhä uudestaan taistelemaan toivon ja vapauden puolesta.

Rakkaudesta Kabuliin

Tuhat loistavaa aurinkoaTuhat loistavaa aurinkoa on kirjoitettu rakkaudesta Kabuliin. Se kattaa kolmekymmentä vuotta Afganistanin myrskyisää lähihistoriaa ja antaa äänen maan sorretuille naisille. Teos nousi heti ilmestyttyään Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian bestsellerlistojen ykköseksi ja sai sekä lukijat että kriitikot polvilleen. Sen elokuvaoikeudet on ostanut Columbia Pictures.

Suurmenestykseksi noussut, säkenöivä romaani Leijapojan tekijältä sai upean vastaanoton myös Suomessa.

Kirjasta sanottua

Hosseini tekee uutiskuvien kasvoista ihmisiä”. – Helsingin Sanomat (28.1.2008)

”Voisiko olla, että vuoden 2008 paras kirja ilmestyi jo tammikuussa? Ainakin on vaikea kuvitella mitään vaikuttavampaa.” – Sara (1/08)

”Tuhat loistavaa aurinkoa –romaania pitelee käsissään varoen: ettei vain tarina loppuisi kesken! Sittenkin sen lukee ahmien, ja Afganistan saa elävät kasvot.” – Gloria (3/08)

”Vaikka kirja on tietenkin fiktio, herättää se halun auttaa Afganistanin paljon kärsineitä naisia” – Seura (7/2008)

Osta tämä kirja Suuresta Kuusta.

Comments

Teksti:Emmi Jäkkö
Avainsanat: Afganistan, fiktio, Iso-Britannia, kirjat, lähihistoria, rakkaus, romaanit, sota, Yhdysvallat, ystävyys

Kommentit

Tuhat loistavaa aurinkoa oli mielenkiintoinen lähinnä afganistanilaisten naisten aseman kannalta. Hosseinin edellisen, Leijapoja tasolle kirja ei mielestäni yltänyt. Siitä huolimatta uutisjuttuja lukee taas ihan eri silmin tämän kirjan läpi kahlattuaan.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *