Kausiruokaa hiilijalanjäljillä

kausiruokaaOhhoh, mikä päivä! Meloin normaalista toimistorutiinista poikkeavasti lounaalle ihkun kirjailijan Antti Leikaksen kanssa. Illalla surffasin Kausiruokaa-kirjan julkkareihin. Melkoisen kulinaristista menoa, siis.

Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos, 2011) on tosin paljon muutakin kuin herkuttelua: ensimmäinen keittokirja, jonka resepteille on laskettu hiilijalanjäljet.

Suvilahden vanhalle teollisuusalueelle tuunatussa viihtymistilassa on jo vappumeininki. Tupa on täynnä ja aurinko säteilee kuten myös Kausiruokakirjan tekijät. Tarjolla on särkisardiineja ja inkiväärihummusta. Ilmastoasiantuntija Tuuli Kaskinen – yksi kirjan tekijöistä – tarjoilee Laitilan siideriä ja taivaallisen hyvää raparperimehua.

Yleisössä, seinillä ja pöydillä kukkii marimekkoja kuin keväisiä vuokkoja. Mieleni tekee työntää musta Mulberryn-pönötyskassini tuolin alle piiloon.

Kausiruokaa tuli tilaukseen ja tarpeeseen.

”Emmental, mikä yllätys”, huudahtaa yksi kirjaa selaileva. Niinpä niin – juustokin kuuluu ilmastopahiksiin. Ainakin jos on mittaaminen sen hiilijalanjälkeä. Ruoan hiilijalanjälki kertoo, kuinka paljon kasvihuonepäästöjä ilmakehään vapautuu ruoan tuottamisesta, kuljettamisesta, säilyttämisestä ja valmistamisesta.

Suurin pahis kaikista on naudanliha. Espanjalainen tomaattikaan ei saa tyylipisteitä. Valkoposkiksiksi kalvenneet pallerot nököttävät valmissalaateissa vuodesta toiseen saman mallin mukaan pilkoittuina. Makukin on taattu: tympeä.

”Gourmet-näkökulmasta tämä on vähän kammottava ajatus”, toteaa Kaskinen. Sama koskee tomaatin ekologisuutta. Kausiruokakirjassa nämä kaksi asiaa yhdistyvät ensi kertaa.

Tekijät – Kaskinen, Outi Kuittinen, Saija-Riitta Sadeoja ja Anna Talsniemi – ovat paketoineet samoihin kansiin aikamoisen setin trendikästä asiaa. Viiniasiantuntija, Master of Wine Tuomas Meriluoto listaa: lähiruoka, terveys, pientuotanto, perinteiden kunnioittaminen, kaikkinainen hitailu ja joutenolo.

Harmi vain, että viinin hiilijalanjäljessä on vielä kaventamisen varaa. Meriluodon mukaan viinintuottajien joukossa pohditaan kuitenkin kiivaasti, miten rypäleherkusta saataisiin ympäristöystävällisempää. Mitäs sanotte: viinin käymisestä syntyvää hiilidioksidia otetaan jo talteen merilevän avulla.

Keskivertokuluttaja voi keventää planeetan ympäristökuormaa vaikka siirtymällä vegaaniruokaan.Se puolittaa keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljen. Ilmastotietoinen syöminen ei kuitenkaan tarkoita asketismia, vaan pieniä arkisia valintoja. Hyvä niksi on esimerkiksi se, että valitsee naudanlihan sijaan riistaa ja sisäelimiä. Poronposkea vaan lautaselle!

Ilahdun, kun suosimani etelän hetelmät saavat kirjassa synninpäästön. Niiden ongelma piilee lähempänä kotoa. Appelsiinin kotiin kuljetus lähikaupasta saattaa tarkoittaa ihan yhtä suurta ympäristökuormaa kuin kuljetus kaukomailta Suomeen.

”Eli polkupyörällä kauppaan! Ja harvemmin”, tutkija Outi Kuittinen ohjeistaa.

Bongaan väkijoukosta muotibloggaaja Stella Harasekin ja tunkeudun juttusille. Symppis Harasek tunnustautuu kirjallisuusihmiseksi. Pippaloihin hän kertoo päätyneensä samoista syistä kuin moni muu: yksinkertaisesti siksi, että aihe kiinnostaa ja siitä kaipaa lisätietoa. Piirit ovat pienet – Harasekin ystävä on kirjan valokuvaaja.

Hehkutamme yhdessä kuinka mahtava käyttöliittymä kirja on. Siitä tiedon kuin tiedon saa näppärästi paketoituna. Mutta millä eväillä lukemisen saisi yhtä kovan kiitoon kuin muotivillitysten seuraamisen? Ainakin kirjaviestinnässä olisi tehtävää, jos Harasekilta kysytään.

”Kaipaan räväkämpää markkinointia! En ole nähnyt yhtään hyvää kirjamainosta.”

Kausiruokakirja mainostaa itse itsensä. Se sisältää huimat 91 reseptiä neljään vuodenaikaan. Kirja kertoo selkeästi, missä ja miten ruoan ilmastopäästöt syntyvät. Reseptikavalkaadi lumoaa. Ensi kesänä tehtailen takuuvarmasti siiderimarinoituja muikkuja ja haukimakkaroita.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: blogit, muoti, Ruoka, ruokakirja, sielu & ruumis, tapahtumat, Teos, tietokirja, ympäristö

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *