Kate Mosse vieraili Suomessa kertomassa uutuuskirjastaan Krypta.

– Olen kyllästynyt kirjallisuuden naishahmoihin, totesi menestyskirjailija Kate Mosse Suomen vierailullaan.Kate Mosse

Kate Mosse tunnetaan ennen kaikkea menestysromaanista Labyrintti. Vuonna 2006 ilmestynyt seikkailukirja on ollut huikea menestys kaikkialla. – Kiersin Labyrintin ilmestyttyä 18 maassa. Yhteensä teos on käännetty 38 kielellä, Kate Mosse kertoi. – En osannut todellakaan odottaa tällaista menestystä. Mutta koska olin kirjan ilmestyessä jo nelikymppinen nainen, jolla oli tavallinen perhe-elämä, mies, lapset, ruokakauppa ja niin edelleen, menestys ei enää onnistunut muuttamaan minua ihmisenä. Se oli vain todella positiivinen yllätys.

Menestyksen voisi luulla tuovan paineita seuraavaa kirjaa kirjoittaessa, mutta Mosse tyrmää ajatuksen.  – Kryptaa aloittaessani kustantaja kyseli, koenko paineita menestyksen johdosta. En todellakaan! Ensimmäisen kirjan kohdalla en voinut tietää lukisiko sitä kukaan. Nyt tiesin, että oli olemassa muitakin mieheni, äitini ja ystäväni lisäksi, jotka pitivät tyylistäni. Se antoi uskoa omiin kykyihin.

Uusi kirja sijoittuu jälleen Etelä-Ranskaan. Päähenkilöt ovat nuoria naisia, jotka elävät eri vuosisadalla, mutta jotka liittyvät toisiinsa ikivanhojen tarot-korttien ansiosta. Uutta kirjaa Mosse kuvaa yllättäväksi, jopa kirjailijalle itselleen. – Aloin kirjoittaa kahdesta naisesta, hieman samaan tapaan kuin Labyrintissa. Mutta pian huomasin, että tarina alkoi viedä mukanaan. Päähenkilön veljestä tuli tärkeämpi hahmo kuin ensin ajattelin. Ja se, että kirjaan hiipi vähitellen menneisyyden haamuja, yllätti minutkin aivan täysin, Kate kertoi nauraen.

Vahvat naishahmot ovat tuttuja jo Labyrintista ja heitä löytyy myös Kryptasta. – Olen kyllästynyt kirjallisuuden naishahmoihin, joiden suurin haaste elämässä on löytää mies tai päästä naimisiin. Halusin luoda toisenlaisia naisia. Meredith on itsenäinen amerikkalaisnainen, joka tekee tutkimusta Claude Debussystä, mutta selvittää samalla omia sukujuuriaan. Leonie vastaavasti on 17-vuotias ranskalaistyttö, josta en itse asiassa kirjan alussa lainkaan pitänyt. Hän kypsyy ja aikuistuu kirjan kehittyessä, ja hänestä tulee todella rakastettava aikuinen nainen, Mosse kuvaili. – En kuitenkaan tietoisesti valitse naisia, itse asiassa kirjoitin juuri kauhutarinan, jonka päähenkilöksi ilmestyi mies. Mielikuvitus päätti sen puolestani. Enkä vielä tiedä onko seuraavan kirjani päähenkilö mies vai nainen.

Sekä Labyrintissa että Kryptassa tapahtumapaikka on erityisen tärkeässä roolissa. Molemmat tarinat ovat alkaneet rakentua maiseman inspiroimina. – Lounais-Ranska, ja etenkin Carcassonnen seutu, on minulle henkilökohtaisestikin tärkeä alue, Kate kertoi. – Olemme perheeni kanssa ostaneet sieltä pienen talon jo 20 vuotta sitten. Tunnen kujilla ja vuorilla kulkiessani, kuinka jokaisen kulman takana väijyy tarina. Torilla istuessani kuuntelen sivukorvalla paikallisten asukkaiden juttuja, ja pohdin mitä kaikkia salaisuuksia nämä kylät mahtavat pitää sisällään. Se on hurjan kiehtovaa! Olen kiitollinen jos lukijakin huomaa sen, että tapahtumapaikat ovat minulle kuin yksi päähenkilöistä.

Labyrintin ja Kryptan menestyksen myötä myös lukijat ovat kiinnostuneet uudella tavalla Carcassonnesta ja sen lähiseuduista. – Jouduin hassuun tilanteeseen, kun seisoskelin kotikylämme toriaukiolla ja huomasin vieressä seisovan naisen kädessä Labyrintin. Hän kertoi minulle rakastavansa kirjaa ja kysyi olenko lukenut sen. Huomasin vastaavani, että ”valitettavasti en”! Olin vain liian hämmentynyt myöntääkseni olevani kirjan kirjoittaja, Mosse nauraa. – Kyläläiset ovat ottaneet kirjan saaman menestyksen hyvin vastaan, ja pitävät minua yhtenä heistä. Se on suurin kunnianosoitus, jonka voin saada!

Kate Mosse on Englannissa tunnettu tv-toimittaja ja kirjallisuusvaikuttaja. Mosse on ollut myös perustamassa arvostettua Orange-kirjapalkintoa. – Huomasin vuonna 1991, että Booker-palkinnon ehdokaslistalla ei ollut yhtään naista. Tätä ei tietenkään ollut tehty tarkoituksella, mutta ryhdyimme pohtimaan mitä tapahtuisi, jos listalla ei olisi ollut yhtään mieskirjailijaa. Palkinnot ovat tärkeä ja tehokas keino nostaa esiin uusia tekijöitä. Tuonakin vuonna naiset olivat kirjoittaneet 60 prosenttia ilmestyneistä romaaneista, joten oli outoa, että heitä ei näkynyt ehdokaslistoilla, Mosse toteaa. – Orange-palkinnolla haluamme juhlistaa kansainvälistä naisten kirjoittamaa kirjallisuutta. Haluamme nostaa esiin merkittäviä tekijöitä, ja samalla hyödyntää saamaamme julkisuutta esimerkiksi lukutaidon ja kirjoittamisen esille tuomiseksi.

Helsinki oli kirjailijan kiertueen päätepiste. – Nyt palaan kotiin ja ryhdyn vähitellen kirjoittamaan seuraavaa kirjaani. Sitä ennen järjestän mieheni kanssa englantiin kirjallisuusfestivaalin. Ensi töikseni selvitän lennot ja majoitukset parille kymmenelle kirjailijalle. Lähden siis huolehtimaan siitä, minkä viime kuukausina joku on tehnyt minulle puolestani, Mosse nauraa.

Kate Mossen uutuuskirja Krypta ilmestyi suomeksi maaliskuussa 2009.

Kirjakauppa Suuri Kuu

Comments

Teksti:SSKK
Avainsanat: kieli, kirjailija, kirjallisuus, kirjat, kustantajat, lukutaito, romaanit, salaisuus, tyyli

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *