Kate Mosse: Labyrintti

Kaksi naista yksi kohtalo

Kate Mosse, LabyrinttiLabyrintti on tiivistahtinen seikkailuromaani, jonka kerronta vuorottelee nykypäivän ja 1200-luvun Ranskan välillä. Seikkailuromaanien perinteestä virkistävästi poiketen kirjan päähenkilöt – niin sankarit kuin konnatkin – ovat enimmäkseen naisia.

Labyrintin tapahtumat saavat alkunsa heinäkuussa 2005 arkeologisilta kaivauksilta Pyreneiden vuoristossa Ranskassa, jonne brittiläinen Alice on hankkiutunut kesäksi vapaaehtoistyöhön. Viimeisenä päivänä kaivauksella Alice löytää ikivanhan hautaluolan, jonka lattialla makaa toisiaan syleillen kaksi luurankoa sekä salaperäinen sormus, johon on kaiverrettu labyrintin kuvio.

Labyrintti on tiivistahtinen seikkailuromaani, jonka kerronta vuorottelee nykypäivän ja 1200-luvun Ranskan välillä. Seikkailuromaanien perinteestä virkistävästi poiketen kirjan päähenkilöt – niin sankarit kuin konnatkin – ovat enimmäkseen naisia. Labyrintin tapahtumat saavat alkunsa heinäkuussa 2005 arkeologisilta kaivauksilta Pyreneiden vuoristossa Ranskassa, jonne brittiläinen Alice on hankkiutunut kesäksi vapaaehtoistyöhön. Viimeisenä päivänä kaivauksella Alice löytää ikivanhan hautaluolan, jonka lattialla makaa toisiaan syleillen kaksi luurankoa sekä salaperäinen sormus, johon on kaiverrettu labyrintin kuvio. Löytö kiinnostaa monia tahoja, jotka eivät kaihda keinoja saadakseen sormuksen haltuunsa.

Hautalöydön jälkeen Alicen elämään astuu selittämättömällä tavalla Alais, kahdeksansataa vuotta aiemmin verisen inkvisition aikaan seudulla elänyt nuori nainen. Alais on saanut isältään raskaan tehtävän suojella haltuunsa uskottua sormusta ja kirjaa, jotka kätkevät sisäänsä graalin salaisuuden. Vainojen kuohuissa Alais joutuu toteuttamaan antamansa lupauksen, ja pakenemaan henkensä kaupalla. Kate Mosse kuvaa kiehtovasti, kuinka Alice aistii oudolla tavalla Alaisin kokemat tuntemukset, ja myötäelää Alaisin traagista kohtaloa unien ja aavistusten kautta. Alice ei pysty jättämään haudan ja Alaisin mysteeriä rauhaan, ja pian hän itse huomaa uponneensa tapahtumiin korviaan myöten. Pyörteisiin kietoutuu Alaisin ja Alicen lisäksi joukko molempien aikalaisia, ja tarina kasvaa juonen ohella kuvaamaan syvää ystävyyttä ja intohimoista rakkautta, sekä toisaalta katkeraa petosta. Mosse paljastaa pikku hiljaa hahmojen välisiä yhteyksiä ja pitää näin taitavasti jännitettä yllä kirjan loppuun saakka.

Labyrintti on kotimaassaan Iso-Britanniassa arvostelu- ja myyntimenestys. Kirjaa on myyty yksinomaan Britanniassa yli puoli miljoona kappaletta, ja se on käännetty 36 kielelle. Labyrintti valittiin myös arvostetussa Richard and Judy -kirjallisuusohjelmassa vuoden 2006 kirjaksi.

Englantilainen kirjailija Kate Mosse on kotimaassaan tunnettu kulttuurin ja median monitoimija. Hänet tunnetaan mm. radion ja tv:n kirjallisuusohjelmien tuottajana ja vetäjänä, journalistina, kolumnistina, kriitikkona ja teatterinjohtajana. Mosse on arvostetun Orange-palkinnon toinen perustaja ja kunniapuheenjohtaja. Orange-palkinto perustettiin, jotta voitaisiin markkinoida ja kertoa kirjoista, jotka leimataan kritiikeissä ”naisten kirjoiksi”. Kate Mosse on palkittu vuoden 2002 eurooppalaisena naisena taiteen ja kulttuurin hyväksi tekemästään työstä. Mosse on julkaissut kolme romaania ja kaksi tietokirjaa. Hän asuu perheineen Länsi-Sussexissa Englannissa ja Carcassonnessa Ranskassa.

Ellit

Comments

Teksti:Suurikuu
Avainsanat: Kate Mosse, Labyrintti

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *