Kata Kärkkäinen: Jumalasta seuraava

Kata Kärkkäinen, Jumalasta seuraavaNarsismi on viime aikoina ollut mediassa paljon esillä. Myös Kata Kärkkäinen on tarttunut aiheeseen uusimaassa romaanissaan Jumalasta seuraava. Sana narsismi juontaa juurensa antiikin taruston Narkissos-myyttiin, tarinaan nuorukaisesta, joka kumartuessaan lähteelle juomaan vettä näkee oman kuvansa ja rakastuu siihen. Psykologisesta näkökulmasta tarkasteltuna narsismi voi olla tervettä tai sairasta. Kärkkäisen kirja käsittelee narsismin sairaampaa puolta – ja varsin raadollisesti.

Romanttisesta rakkaudesta sairaaseen suhteeseen

Kiian elämä on mallillaan, siitä pitävät huolen leppoisa suhde, luova työ ja uskolliset ystävät. Sitten hänen elämäänsä saapuu komistus, joka vetää puoleensa kuin magneetti – eikä mikään ole enää ennallaan. Patrik on kuin prinssi Uljas, joka karauttaa Kiian harmaaseen arkeen ja tekee hänen elämästään satua ihanine yllätyksineen.

Patrikissa on valitettavasti myös toinen puoli: röyhkeä, ilkeä ja väkivaltainen, sanalla sanoen hirviömäinen. Patrikin raivo ryöpsähtää ilmoille arvaamatta ja paikasta piittaamatta, kuten ulkomaanmatkalla, juhannusbileissä ja sukulaisvierailulla.

Rakkauden huumassa Kiia luopuu kaikesta tärkeästä – myy oman asuntonsa, katkaisee suhteensa avomieheen, jättää ystävänsä ja työpaikkansa. Kun pelko, häpeä ja nöyryytys nousevat tuuliviirin lailla ailahtelevassa suhteessa hänen päällimmäisiksi tunteikseen, kaikki romahtaa, ja tilalle nousee viha.

Romaanissa on kaksi osaa, joista ensimmäisessä kuvataan Kiian ja Patrikin intohimon ja kärsimyksen sävyttämää suhdetta. Toisessa osassa Kiiasta on tullut äiti, minkä myötä hän ryhtyy pohtimaan vaikeaa suhdettaan omaan äitiinsä samalla, kun hän yrittää päästä eroon Patrikia kohtaan tuntemastaan vihasta. Lopussa romaani saa jopa psykologisen trillerin piirteitä.

Kata Kärkkäisen julkisuuden varjo

Kata Kärkkäinen on varmasti joutunut todistelemaan omaa osaamistaan kiivaammin kuin monet muut, sillä hän on kärsinyt uskottavuuden puutteesta. Kärkkäinen on julkkis, jonka naama näkyy tuon tuostakin naistenlehtien haastatteluissa ja seurapiiripalstoilla. Usein myös ajatellaan, että suutari pysyköön lestissään, ja Kärkkäinen on kokeillut siipiään mm. alastonmallina, juontajana, laulajana ja taidemaalarina. Meillä kaikilla tuntuu olevan jonkinlainen mielipide hänestä. Kärkkäisen kirjaakin lukee kriittisemmällä silmällä kuin jos kyseessä olisi tuntematon kirjailija.

Kaikesta huolimatta alkutakeltelun jälkeen Jumalasta seuraava on varsin viihdyttävä ja ajatuksiakin herättävä kirja, ja sen kerronta etenee mukavan vaivattomasti. Henkilöhahmot ovat turhan ohuita ja lukijalle ei juuri jätetä omia tulkinnan mahdollisuuksia, mutta loppua kohden ote paranee. Hieman kyllä ihmetyttää Kiian sinisilmäisyys, mutta sitä kai se rakkaus teettää…

Jumalasta seuraava sopii viihdekirjallisuudesta ja ihmissuhdekoukeroista pitäville, mutta kiinnostaa varmasti myös narsistisen ihmisen kanssa jollain tavalla tekemisiin joutuneita. Heillä jos kellä voisi olla painavaa sanottavaa Patrikin henkilöhahmosta, ja siitä kuinka todenmakuisesti Kärkkäinen on todella onnistunut kuvaamaan narsismin pimeää puolta.

Ulla Jäntti

Comments

Teksti:Suurikuu
Avainsanat: Jumalasta seuraava, Kata Kärkkäinen

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *