Karjala takaisin – edestakaisin!

Timo Kalevi Forss: Karjala edestakaisinKarjala edestakaisin on kuvitettu reportaasikirja upporikkaasta ja rutiköyhästä Karjalan nykypäivästä. Kirjan kirjoittaja Timo Kalevi Forss kertoo kirjasta tarkemmin.

Mistä idea lähti liikkeelle?

Idea lähti valokuvaaja Martti Lintusen aloitteesta. Hän oli kiertänyt Karjalaa Neuvostoliiton hajottua ja julkaissut siitä vuonna 1990 Lauri Haatajan kanssa kirjan Karjala-nostalgia. Lintunen päätti palata aiheeseen kahdenkymmenen vuoden kuluttua havainnoidakseen miten alue on muuttunut. Lintunen tarvitsi mukaan kirjoittajan ja kysyi minua mukaan. Teimme luovutettuun Karjalaan kolme vuonna 2009 kolme matkaa, joissa haastattelimme alueella liikkuvia ihmisiä ja dokumentoimme alueen nykypäivää.

Millaisia havaintoja teitte?

Liikuimme Karjalan kannaksella ja Laatokan Karjalassa. Jaoin havaintoni kolmeen tasoon. Ensimmäinen on Neuvostoliiton jälkeensä jättämä köyhyys ja tyhjentyneiden kolhoosien hallitsema maailma. Kaupungeissa kaupoista löytyy tavaraa, mutta köyhimmillä ihmisillä ei ole varaa ostaa niitä. Näiden ihmisten näkökulmasta Neuvosto-aikaan valtio tarjosi vielä jonkinasteisen sosiaaliturvan. Nyt on pärjättävä omillaan.

Toinen taso on pietarilainen ja moskovalainen raha. Uusrikkaiden ökydatshat, tila-autot ja muu materiaalinen yltäkylläisyys ovat täydellinen vastakohta köyhyydelle. Öljy- ja kaasuviennistä kertyneet miljardit ruplat ovat jättäneet pysyvän jälkensä Karjalaankin. Tämä näkyy varsinkin kaupungeissa, mutta on luonnollisesti harvojen etuoikeus.

Kolmas taso on Suomi-nostalgia. Suomalaista rakennuskantaa on yhä paljon Karjalassa osa raunioina osa asuttuna. Jäljitimme myös omia juuriamme kivijalkamatkailun merkeissä. Sortavalan, Käkisalmen ja Viipurin keskustat olivat parhaimmillaan aikamatkoja 1930-luvulle. Myös vanhat suomalaisten kirkkojen rauniot tekivät vaikutuksen.

Mikä oli mielenkiintoisin kokemus?

Haastattelin matkoillamme lukuisia venäläisiä nykykarjalaisia. Köyhyydestä ja puutteesta huolimatta ihmisten ystävällisyys, vieraanvaraisuus ja alttius neuvoa meitä oli matkan antoisin kokemus. Myös upeaan kuntoon korjattu Valamon luostari oli elämys.

Teksti: Nora Varjama

Kirjakauppa Suuri Kuu

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: karjala, Karjala takaisin, kirjat, Timo Kalevi Forss

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *