Karin Slaughter: Riistetyt

Paha nainen

Dekkarikirjailija Karin Slaughter kirjoittaa karua tekstiä naisen väkivaltaisuudesta. Kahden teinin riita päättyy toisen kuolemaan. Tytön ruumiinavauksessa ilmenee järkyttäviä asioita, joille lääkäri Sara Lintonkin on ollut sokea. Pikku hiljaa Heartsdalen pikkukaupungissa paljastuu karmea salaisuus: kahden naispedofiilin järjestelmällinen toiminta.

Amerikkalaisen Karin Slaughterin, 33, dekkari Riistetyt tuo lukijan eteen vaietun aiheen, naisen väkivaltaisuuden. Äiditkin pahoinpitelevät, mustasukkaiset naiset murhaavat ja naiset hyväksikäyttävät.

»Lastenhuollon sosiaalityöntekijät ovat sanoneet minulle, että hyvä, kun naistenkin harjoittamasta väkivallasta kirjoitetaan, koska sitä kuitenkin tapahtuu», Slaughter sanoo. Hän on tullut Englantiin Harrogaten dekkarifestivaaleille.

Miltä uhrista tuntuu?

Riistetyt on Slaughterin toinen dekkari. Sarjamurhatarina Sokaistu (Helmikustannus) ilmestyi suomeksi viime vuonna. Kirjoja on käännetty yli 20 kielelle, ja USA:ssa ja Englannissa ne ovat nousseet suosituimpien listoille.

Kriitikot ovat kiitelleet Slaughteria vahvoista henkilöistä. Lastenlääkäri Sara Linton, hänen entinen aviomiehensä, poliisipäällikkö Jeffrey Tolliver ja tämän alainen, poliisi Lena Adams ovat rosoisia sankareita. »En halua tehdä heistä täydellisiä. Olen myös päättänyt, että he muuttuvat ja vanhenevat», kirjailija sanoo.

Naistenmies Jeffrey kaipaa entistä vaimoaan. Silti hän ärtyy miettiessään, kuinka Saran sääret tuntuivat karvaisemmilta kuin hänen omansa.
Sara Linton hoitaa myös patologin virkaa. Kuvaukset ruumiinavauksista ovat sukua Patricia Cornwellin kirjoille, ja hentomielinen voi joutua hyppäämään niiden yli.

Riistetyt kertoo nimensä mukaisesti myös lapsiuhreista. Miten tavallisessa perheessä kasvanut kirjailija voi tietää, miltä uhrista tuntuu?
»En voikaan. Kirjoitan vain parhaan arvioni mukaan, kun ensin olen lukenut satoja uhrien kertomuksia ja puhunut ihmisten kanssa. Haluan vain esittää kysymyksiä ja hakea vastauksia, en saarnata», hän sanoo.

Kovaksikeitetyt amerikkalaiset Amerikkalaiset naisdekkaristit ovat värikästä joukkoa: viihteellisen huolettomat Lisa Scottoline ja Sue Grafton, feministi-ikoni Amanda Cross ja lesbofeministi Barbara Wilson. Brittiläisiin kollegoihinsa, kuten Ruth Rendelliin,Val McDermidiin ja Minette Waltersiin, verrattuna amerikkalaiset ovat kovaksikeitettyjä, suoraviivaisia ja väkivaltaisiakin. »Britit käsittelevät aina luokkaeroja. Meillä sellaisia ei ole, on vain amerikkalainen unelma: jokaiselle suotu mahdollisuus kovalla työllä ponnistella eteenpäin», Slaughter kuvailee.

Unelman luonteeseen kuulunee jonkinlainen kovuus, yksinäisyys ja kilpailu. Slaughter kertoo ylpeänä olleensa aina kilpailullinen. Häntä ei kasvatettu prinsessaksi. Pienen lukutoukan suosikki oli Peppi Pitkätossu.

Teksti: Tiina Torppa

 

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Karin Slaughter, Riistetyt

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *