Kari Hotakainen: Jumalan sana

ENSIN tavataan Jumala. Tai ei sittenkään vaan Konserni Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hopeaniemi. Hän silmäilee kivellä istuen pohjoista maisemaa ja kadehtii poroja. Toisin kuin talousliberalismin lipunkantajaa niitä ei ole pyydetty suoraan televisiolähetykseen ”tunteistamaan julkikuvaansa”.

Yleinen ei kiinnosta ketään, tarinat kerrotaan ja kosketusnäytöt myydään ihmisten kautta. Markkinoilla on valta. Hotakainen tarjoaa huimaa ja terävää tositeeveetä vuosimallia Suomi 2011.

KOSKA tuhkaa sylkevä tulivuori on halvaannuttanut julkisen liikenteen, värvää tarinan keskushahmo, tj. Hopeaniemi isänsä entisen autonkuljettajan Armaksen viemään hänet etelään. Alkaa matka, jonka varrella kuunnellaan Bob Dylania ja Hopeaniemen isäukon jälkipolvelleen nauhoittamia c-kasetteja, törmätään ite-taiteeseen ja ahneisiin palkansaajiin. Jaguaarin takapenkillä neuvotteluhuoneet, pankkiirit, juntit, käsituliaseet, kännykät ja kurssilaskut sekoittuvat pörssipomon unessa yhteen ja samaan Tuonelan virtaan.

JUMALAN SANA (Siltala, 2011) on Hotakaisen edeltäviäkin ehkä kantaaottavampi, yhteiskunnallisempi ja monisärmäisempi. Se on sekä uskottava ajankuvaus, lähimenneisyyden yhteiskuntahistoriaa pähkinänkuoressa, pieni mediavalmennusopas, kertomus nuoren naisen mielen ahdingosta että lasten ja isien välisistä sukupolvipsykologiaa.

Hotakainen sihtaa valonheittimen siihen, mikä on ilmassa mutta uhkaa jäädä hämäräksi ja sanoo: katsokaa. Jumala on Markkinavoimat, Jeesuksena häärii Apple-guru Steve Jobs. Kuluttajat ja sijoittavat sanovat klik, klik, klik; koskaan ei ole ostoskori tyhjä. Eikä rahan liike lopu.

Siellä täällä vilahtavat muikut, Puruvesi ja Punkaharju. Ne minäkin tunnen! Ne ovat hosumisen maailmassa sentään jotain selkeää.

VÄLILLÄ Hotakaisen teksti naurattaa, mutta sen sisältö sivaltaa lujasti. Hyvä poljento pysyy loppuun saakka.

***
For those of you who are not yet familiar with the Finnish author Kari Hotakainen: I heartly recommend his novels. Some of them have already been translated into English. The very latest one called Jumalan sana i.e. God’s word is a sharp and smart story about the power of the financial markets, money, television and what they do to people.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: arvio, historia, kirjat, kritiikki, lukeminen, romaani, Siltala, uutuudet, yhteiskunta

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *