Kaksikymmentä parasta kirjailijaa

Blogini on ollut jonkin aikaa hiljaiselossa. Syitä on monia. En ole yksinkertaisesti löytänyt mitään mielenkiintoista luettavaa ja sen verran kiireistäkin on ollut, että en ole viitsinyt nähdä vaivaa. Nyt on aikomus vierailla jo vauvan askelin kirjastossa. Omakin kirjaprojektini on nytkähtänyt eteenpäin vihdoin.

SIlmät ja korvat minulla on yhä onneksi. Tässä taannoin lueskelin eräästä ulkomaisesta lehdestä, joka on ryhtynyt kunnianhimoiseen tehtävään. He valitsevat sata parasta kirjaa vai oliko se vain sata parasta romaania. Tehtävä on huikea. Pystyn luettelemaan helposti hyviä kirjoja, mutta että ne pitäisi oikein laittaa paremmuusjärjestykseen. Tehtävä on yhtä mahdoton kuin elokuvien tai rock-albumien kohdalla.

Helpompi olisi luetteloida vain kirjailijat, useimmiten sitä lukee tiettyjen kirjailijoiden teoksia. Myönnän olevani rajoittunut. Suosiooni on vaikea luikerrella, varsinkin jos sattuu olemaan vielä elävä kirjailija. Myöskään siitä ei ole koskaan varmuutta, että käännetty kirjailija on saanut kääntäjältä oikeutta, jos oma kielitaito ei riitä alkuperäisteoksen lukuun.

Mutta luettelen tässä kaksi kymmentä parasta kirjailija oman näkemykseni perusteella sisältäen sekä ulkomaiset että kotimaiset. Paremmuusjärjestykseen en valitettavasti kykene heitä laittamaan, vaan nämä tulevat tajunnanvirtana. Anteeksi. Ja kun ajattelen omaa luovaa kirjoittamistani, yllättävän paljon olen saanut vaikutteita listaltani löytyvistä kirjailijoista. Kirjailijat näyttävät asettuvan pääosin Suomi-Ranska-Venäjä-Usa-akselille.

Charles Bukowski
Truman Capote
Emily Dickinson
Charles Baudelaire
Vladimir Majakovski
Väinö Linna
Bret Easton Ellis
Uuno Kailas
Pentti Saarikoski
Louis-Ferdinand Celine
Pablo Neruda
Arto Melleri
Ernest Hemingway
Anna Ahmatova
Aleksandr Puskin
Norman Mailer
John Steinbeck
Hunter S. Thompson
Arthur Rimbaud
Saima Harmaja

Comments

Teksti:Esa Pesonen
Avainsanat: Kaksikymmentä parasta kirjailijaa

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *