Juhli, nauti lähiruoalla ja unelmoi kesäisistä puutarhoista

Kevät on juhlien ja hyvän, kotimaisen ruoan aikaa! Johanna Catanin teos Käykää pöytään! on inspiroiva reseptikirja vuoden kaikkiin juhliin. Heikki Ahopelto johdattelee Lähellä teoksellaan maukkaan lähiruoan lähteille. Kevät on myös unelmia kesästä! Hanna Tuuri vie teoksellaan Vihreän saaren puutarhoissa tunnelmoivalle matkalle irlantilaisiin puutarhoihin.

Käykää pöytään!Johanna Catanin Käykää pöytään! on täydellinen kirja iloiselle juhlijalle

Käykää pöytään! sisältää suomalaisen juhlavuoden perinteisiä reseptejä pääsiäislampaasta piparkakkutaloon, mutta inspiroi myös uusien, omien perinteiden kehittämiseen. Mitä jos järjestäisit loppiaisaattona naamiaiset Shakespearen hengessä tai viettäisit maaliskuussa Sata päivää juhannukseen -juhlaa?

Kauniisti kuvitetun teoksen ideat osoittavat, että vain mielikuvitus on rajana juhlien järjestäjälle. Johanna Catanin pienet omakohtaiset tarinat johdattelevat juhlatunnelmaan ja muistuttavat, että onnistuneiden juhlien resepti on loppujen lopuksi yksinkertainen. Tärkeintä juhlissa on isäntäväen rento vieraanvaraisuus ja iloinen mieli.

Filosofian tohtori Johanna Catani on juhlatutkija ja kirjoittaja, innokas
juhlien järjestäjä ja aina valmis juhlimaan.

Kirjakauppa Suuri Kuu

 

LähelläHeikki Ahopellon Lähellä on tunnetun keittiömestarin ylistys lähiruoalle

Heikki Ahopellon ruokafilosofian ytimessä ovat itse tekemisen riemu, suomalaiset perinnelajit ja puhtaat, reilut raaka-aineet. Parhaat perinteet nousevat esiin keskusteluissa ystävien kanssa: taiteilija Osmo Rauhalan kanssa seurataan kyytönmaitojuuston valmistusta, ahvenanmaalaisen tv kokin Mikael Björklundin kanssa puhutaan kalasta, ja raaka-aineiden kausivaihtelusta keskustellaan lontoolaisen Oliver Rowen kanssa.

Keskustelujen herättämät ideat kiteytyvät resepteissä, joiden avulla syntyvät mm. ruis- ja ohraleivät, karjalanpiirakat, vuohenmaito-keltavahverolasagne, hunajainen kyyttöcarpaccio, pälkäneläinen pyttipannu, hevosenpihvi, hauki-jokirapumureke, herkkutattikeitto, viili, tuorejuusto, maitovanukas ja ternimaito-crème brûlée.

Keittiömestari Heikki Ahopelto on suomalaisen lähiruoan puolestapuhuja, joka työskentelee Tampereella Ravintola Masuunissa. Hän on julkaissut keittokirjan Arjen yläpuolella (2005, Särkänniemi Oy).

Kirjakauppa Suuri Kuu

 

Vihreän saaren puutarhoissaHanna Tuurin Vihreän saaren puutarhoissa on lumoava tarinakokoelma ja matkakirja

Hanna Tuuri kuljettaa kirjassaan lukijan halki Irlannin lumoavien puutarhojen, historian ja nykypäivän: Anne´s Grove, Birr Castle, Mount Usher… Lukija pääsee nojatuolimatkalle reheviin, eksoottisiin ja mieltä tyynnyttäviin keitaisiin ympäri Irlannin. Kasveilla, puutarhoilla ja puutarhureilla on tarinansa, joissa höysteenä on historiaa, legendoja ja anekdootteja luonnosta, elämänmenosta ja irlantilaisuudesta.

Irlannin ainutlaatuisen leudossa ja kosteassa ilmastossa menestyy kasveja kaikkialta maailmasta: tienvarsille ovat villiintyneet eteläamerikkalaiset verenpisarat, eteläafrikkalaiset ruostekukat ja kiinalaiset syyssyrikät, ja puutarhoissa viihtyvät sekä vuoristojen kivikkokasvit että etelän talvenherkät ihmeet. Viehättävissä irlantilaispuutarhoissa on aina aavistus villiyttä ja vapautta, tilaa onnekkaalle sattumalle ja kujeille.

Hanna Tuuri (s. 1970) muutti vuonna 2004 Irlantiin, jossa hän on suorittanut Royal Horticultural Society of Englandin kursseja ja omistaa mayon maakunnassa avomiehensä kanssa puutarhakoulun. Hänen kirjansa Irlantilainen aamiainen – Kertomuksia vihreältä saarelta (2009) sai erinomaisen vastaanoton.

Kirjakauppa Suuri Kuu

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: ilmasto, Irlanti, irlantilaiset, juhannus, juhlat, keittiömestarit, kirjat, lähiruoka, puutarha, resepti

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *