Juhani Tammisen 10 neuvoa työuupuneille

Tämän päivän työelämä tarjoaa usein etenemismahdollisuuksia työuupumukselle, kirjoittaa jääkiekko- ja yritysvalmentaja Juhani Tammisen tytär isänsä tuoreen kirjan esipuuheessa. Äkkipysähdys tuli myös Tammisen eteen. Nyt hän on kirjoittanut siitä yhdessä toimittaja Jani Mesikämmenen kanssa kirjan Takaisin peliin (Gummerus). Teos julkaistiin tänään Helsingissä.

 

Tilaisuuden alkua odotellessa haukkaan kirjasta sen ensimmäiset 40 sivua. Niin luettavaan ja mukaansa vievään tyyliin se on kirjoitettu! Alleviivauksiakin suhautun tusinan, sillä Tammisen viesti on osuva ja tärkeä. Itsestään kannattaa pitää huolta.

– Jos tällä kirjalla on missio, se on halu auttaa ennen kaikkea niitä, jotka ovat uupumuksen porteilla, Tamminen tiivistää.

Tammiselle uupumus oli kovin koskaan kohdattu paikka. Satoina aamuina hän heräsi kysymykseen: paranenko tästä? Täydellinen voimattomuus tuli liki puskasta ja pysäytti.

– Järjetön työkuorma, ylisuuret tavoitteet, jääräpäisyys, Tamminen luettelee loppuunpalamisen syitä. Aiemmat onnistumiset ruokkivat raatamaan, kunnes seinä tuli vastaan.

– En sairastunut sattumalta.

Tammisen oppi on se, että elämä koostuu tasapainosta. Käypä malli on kolmio, jossa työ, lepo ja huolto (kuten harrastukset, lukeminen ja aika läheisten kanssa) ovat balanssissa.

– Rikoin tämän kolmio, Tamminen sanoo. Jälkikäteen hänen on ollut helppo nähdä, että merkkejä oli ilmassa jo hyvän aikaa ennen totaalista stoppia.

Tänä päivänä Tamminen noudattaa oppejaan ja huokoistaa päiväänsä vaikka nokosilla. Eikä enää valmenna, vaan on enemmänkin taustalla, ottaa pienempiä askeleita.

– Ja vaimo muistuttaa joka tapauksessa, Tamminen sanoo. Hän on kiitollinen perheelleen. Vertaistukea tuli muualtakin eikä Tamminen missään vaiheessa edes ajatellut, että hänen uskottavuutensa johtajana tai valmentajan kokisi kolhun. Päinvastoin, hän haluaa rehellisesti kertoa kaikesta kokemastaan.

Tammisen 10 vinkkiä työuupuneelle ovat:
1 Kotirauha katkaisee kierteen
2 Päästä kokonaan irti
3 Perheen tuki on korvaamaton
4 Ystävät ja lähipiiri mukaan
5 Hae ammattiapua – heti
6 Sitoudu suunnitelmaan
7 Rutiinit pitävät pinnalla
8 Etsi vertaistukea
9 Rohkeasti takisin peliin
10 Löydä kiitollisuus – elämänasenne ja arvot

Takaisin peliin on tervetullut kirja ja puheenvuoro.

Comments

Teksti:Noora Valkonen
Avainsanat: bisneskirjat, elämäntaito, Gummerus, ihmiset, kirjajulkkarit, talous, Tamminen Juhani, tietokirjat, työelämä, urheilu, vinkit

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *