Juhani Mattila: Uupunut nainen

Jos jäitte viime talvena koukkuun Terapiassa-sarjaan (TV1), jossa ihmiset kävivät purkamassa tuntojaan terapeutille, veikkaan, että pidätte myös Juhani Mattilan kirjasta Uupunut nainen (Teos).

Juhani Mattila, Uupunut nainenMattila on psykiatri, joka sai potilaakseen vaikeasta masennuksesta kärsivän Elisan. Elisa on keski-ikäinen virkanainen, eronnut, hänen vanhempansa ovat kuolleet ja suurta ahdistusta tuottaa hänen ainoa lapsensa, poika, joka on psyykkisesti sairas.

Mattila kertoo hienosti siitä, mitä kuuden vuoden aikana tapahtuu terapiassa Elisalle – ja myös hänelle itselleen. Mattila kirjoittaa niin vangitsevasti, että itselleni tuli olo kuin olisin ollut mukana Elisan ja Mattilan terapiaistunnoissa.

Kirjasta selviää hyvin myös, mikä on terapian tarkoitus. Mattila kirjoittaa, että pitkä terapia on vähän kuin fysioterapia: se palauttaa mahdollisimman hyvän liikkuvuuden mahdollisimman moneen tunteeseen.

Kuuden vuoden aikana Elisa selvästikin muuttui ja hänen suhteensa poikaansa parani. Terapia ei tehnyt Elisan elämästä paratiisia, mikä ei olekaan terapian tarkoitus. Sen sijaan terapia teki Elisan elämästä siedettävää…ja sehän on jo paljon.

 

 

Ulla Janhonen
Anna - Lukupiiri

Comments

Teksti: Plaza
Avainsanat: Juhani Mattila, Uupunut nainen

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *